Василев: АПИ е харчила в пъти повече от реалния си бюджет

Проф. Олег Асенов и Стоян Беличев отказаха коментар

08.07.2021 | 18:52 Редактор: Десислава Атанасова

Обвинения за безстопанствено раздаване на пари и в Агенция "Пътна инфраструктура“. Служебният финансов министър обвини пътната агенция, че е възложила на държавното дружество ''Автомагистрали " договори, многократно надвишаващи бюджета ѝ. Част от тях ще бъдат дадени на прокурор.

От 2019 до 2021 година държавата е сключила договори за 31 милиарда лева. През обществени поръчки с повече от един участник са изхарчени малко над 19 млрд. лева, 4 милиарда са дадени, чрез поръчки с един участник, а "ин хаус"- почти 8 милиарда и половина. На този фон се оказва, че Пътната агенция е харчила в пъти повече от реалния си бюджет. 

"2019 г.  за текущи ремонти са похарчени 416 млн., 2020 г,  – 800 млн., а за първите четири месеца на 2021-а са поети общо ангажименти за 2,9 млрд., при определен бюджет от 382 млн. лева. На строителите, разбира се, не е казано, че тези пари ги няма. Това е престъпление“, заяви служебният министър на финансите Асен Василев. 

Затова прокуратурата ще трябва да провери давани ли са пари без контрол. Акцент на проверката ще бъдат договорите с "Автомагистрали“, като фирма с най-много възложени дейности. Обяснението за завишените разходи било, че постъпленията ще се върнат чрез тол таксите, но за три-годишния период   приходите от пътни такси са едва 122 милиона при планирани над милиард лева. 

"Мисля, че сме много далече от 2,5 млрд. като събираемост на тол таксите. Цената на договора остава същата“ , допълни още Василев. 

За същия период от време двете фирми, ангажирани със събирането на тол такси, са получили 57 млн. лв. от комисионни, заяви в интервю за телевизия "7/8" заместник-регионалният министър Захари Христов.

"Kогато са били хартиени винетките,  АПИ с 12 души, се е оправило с прихода от всички хартиени винетки и комисионна е била едва 1.5%, в сравнение със 7% към момента", поясни зам.-министърът на регионалното развитие.

В допълнение се оказва, че от 295 изградени контролни камери на тол системата работят едва около 30, а на 195 от камерите са поставени стари преброителни пунктове.

Така излиза, че новоизградените точки са само 100 за над 100 млн. лева. Bulgaria ON AIR потърси бившия член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов и досегашния директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев, но и двамата отказаха коментар на този етап.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК