Кирил Петков: В ББР са си раздавали безумни заплати от по 60 000 лв.

Новият Надзорен съвет на Българската банка за развитие вече е вписан в Търговския регистър

07.07.2021 | 13:57 Редактор: Елеонора Танева

По 60 хиляди лева месечни заплати са взимали досегашните управители на Българската банка за развитие. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков.

"Част от компенсациите са в размери, които ми накараха да ахна. Управителите са получавали месечна заплата от 60 000 лв. Тази сума за банка, която е финансирана с нашите данъци, е безумна", заяви Петков.

40 пъти над средната месечна работна заплата. Толкова са получавали директори в Българската банка за развитие. Потърсихме за коментар представители на предишния надзорен съвет. Те обаче не отговориха на нашите позвънявания. 

След близо два месеца и след като на няколко пъти съдът отказа да впише новия състав на ББР, от днес в Търговския регистър вече е вписан новият Надзорен съвет на банката. Припомняме, че преди месец служебният министър уволни Митко Симеонов и Велина Бурска от Надзорния съвет на финансовата институция. 

Причината – те отказаха да се срещнат със служебния министър и да отговорят защо банката, която трябва да финансира малки и средни предприятия, е раздала близо милиард лева кредити на 8 големи компании. 

"Бих казал, че от днес нататък тази банка е наистина за малките и средни предприятия. Имаме надзор, който е много фокусиран върху целите, които трябва да се случат", коментира Петков.

В бъдеще банката ще отпуска кредити само на малките и средните предприятия, а лимитът на средствата ще е в размер до 5 милиона лева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК