Кирил Петков: Буксуващата ситуация с ББР става абсурдна

Директорите, които които обжалват уволнението си, ще бъдат дадени на съд

30.06.2021 | 18:44 Редактор: Елеонора Танева
Кирил Петков: Буксуващата ситуация с ББР става абсурдна

Като абсурдна определи ситуацията с боксуващите рокади в ББР министърът на икономиката Кирил Петков. Директорите, които които обжалват уволнението си, ще бъдат дадени на съд. По-рано стана ясно, че съдът е спрял за втори път вписването на новото ръководство на Българската банка за развитие.

Решението на съдия Мария Вранеску е потвърдено повторно от съдия Валерия Братоева късно във вторник. Мотивът - един от изпълнителните директори на банката за развитие – Николай Димитров, обжалва уволнението си. Докато делото е определение – банката остава без ръководство. 

"Ние 5 седмици не можем това да го направим, защото се подават едни искове, които от моята гледна точка са абсолютно несъобразни. Ето защо ние ще използваме закона да предявим иск за вреди, защото не може двама човека, които са направили вече вреди към обществото, концентрирали толкова много средства – да спрат възстановяването през нашата програма за възстановяване", заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

Съдия Мария Вранеску, която спира първа рокадата в банката за развитие, е отказала вписането на новите ръководства и в "Александровска" болница, и в "Автомагистрали“.

"Аз няма да коментирам решенията на СГС, но не разбирам как регионалното министерство, което притежава 100% от акциите на "Автомагистрали" не може да смени изпълнителния директор. Значи ние завинаги ще работим само с г-н Беличев. Нямаме никаква друга опция. Единственото е той да се откаже", недоумява министърът на регионалното развитие Виолета Комитова. 

Министърът на финансите даде пример с Държавната финансова инспекция, чийто ръководител е в болнични от 2 месеца, а има издадена заповед за неговото уволнение.

"Ние не можем да го намерим да му я връчим, защото той се не се лекува у дома си и отказва да каже къде е. Не можем да се свържем с него. Това е юридически издържано според нашата правна уредба. Това за нас е пълен нонсенс", каза Асен Василев. 

Разпределението на делата в Софийския градски съд беше поставено под въпрос от правителството още преди седмица. От съда излязоха с позиция, в която посочват, че спирането на регистърно производство се разглежда от дежурна смяна, в която участват трима съдии по предварително утвърден график, а молбите се разпределят на случаен принцип. 

Според Кирил Петков вероятността 4 дела да отидат при 1 съдия, дори когато са само 3 възможните съдии, е малко над 1%. 

Правосъдният министър вече разпореди проверка на принципа на разпределението на дела в Софийския градски съд.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Страшна каша се е заформила Сигнализирай за неуместен коментар