Енергиен експерт: Не в КЕВР трябва да проверява прокуратурата за цената на топлото

До дни се очаква поскъпване на стоки и услуги

06.07.2021 | 18:35 Редактор: Елеонора Танева

Скокът в цените на топлинната енергия и тока са в противоречие със закона. Действащата в момента Наредба създавала предпоставки за нереално ценообразуване. С тези мотиви прокуратурата започна проверката на новите по-високи цени на тока и парното. Държавното обвинение се самосезира за поскъпването, което влезе в сила от 1 юли.

Енергийните експерти обаче са на друго мнение. 

"Със сигурност са объркали адреса да търсят в КЕВР нещо нередно като пресмятания. Там няма субективни фактори и съм убеден, че ако трябва на 100% да бъдат включени всички компоненти, които зависят при определянето на цената, то тя трябва да бъде дори по-висока“, заяви енергийният експерт ВАско Начев. 

За необходима промяна в наредбата алармира още преди дни обмудсманът. 

"Трябва спешно да бъде променена наредба н. 5, според която цената на топлинната енергия се привежда в съответствие с цената на природния газ само веднъж в годината. Изминалият отоплителен сезон показа,че прогнозите на КЕВР очевидно не са верни, защото на практика има доста сериозно надплащане от страна на потребителите", аргументира се Диана Ковачева. 

От високите цени най-потърпевши са потребителите. 

"Това е най-болния въпрос, особено за нас пенсионерите. Това е бандитско решение - с нашите малки пенсии. Защото това ще  рефлектира и върху другите цени - и хлябът, и всичко останало ще поскъпне", предполага Петко Ковачев.

В същото време служебният икономически министър обърна внимание, че трябва да се намалят вредните емисии. 

"Загубили сме над 10 години с АЕЦ Белене и такива дупки. Нашата базова мощност е проблемът, особено зимата ни трябва ток“, каза министър Кирил Петков.

Експертите очакват ръст, макар и малък, в цените на горивата и хранителните стоки до дни. Едва през април 2022 г. се очаква понижение на цената на природния газ.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК