ИПИ: Провал на социалните мерки, бедните са още по-бедни заради пандемията

Това показва изследване на Института за пазарна икономика

05.07.2021 | 19:19 Редактор: Здравко Черкезов

Мерките за подпомагане на социално слабите у нас в условията на пандемия не са постигнали търсения ефект и бедните са станали още по-бедни. 

Това показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ). Според експертите социалната система не е работила ефективно в условия на криза и неравенството у нас се е увеличило.

Величка Николова е работила като готвач в заведение. Казва, че си е загубила работата заради кризата около пандемията от коронавирус. Не смята да се преориентира в друг бранш, тъй като ѝ остава малко време до пенсия. 

"Трудно…. Трудно, съкратиха ни… Миналата пролет нали ни съкратиха, после като отвориха лятото, веднага започнах работа, после пък, ето пак, като затвориха есента, до март седяхме без работа", сподели тя.

Така според икономистите социалната система не е сработила по време на пандемията от Ковид-19. 

"Системата не реагира, че има криза. Тя е толкова лошо направена, че когато удари криза, тя не я усеща и си върви така, както е било", посочи икономистът Петър Ганев от ИПИ. 

Причина за задълбочаването на неравенството според икономистите е липсата на фокус при разпределянето на средствата. 

"Ние ги разпиляваме по широки мерки, детски и какви ли не други, които покриват огромен брой домакинства, а не към най-бедните", изтъкна икономистът. 

Според икономистите бедни са предимно хора, извън пазара за труда, пенсионери и многодетни семейства. При тях няма как влиянието на социалните политики да не е голямо, тъй като помощите са основен източник на доход. 

"Капан на безработицата това е ситуацията, когато помощите са достатъчно високи, че домакинства, които се възползват от тях да нямат нужда от реална работна дейност в редиците на държавата, това е като цяло не желан ефект", обясни икономистът Адриан Николов от ИПИ.

Изследването показва, че големите различия между България и Европейския съюз по отношение на неравенствата са най-вече в резултат от водените пенсионни и социални политики.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
не само
преди 2 години
Не е само пандемията виновна. Цените и преди нея си бяха тръгнали стабилно нагоре. Сигнализирай за неуместен коментар