8 към 1: Разликата в доходите между Люксембург и България

Люксембургските заплати обаче не са онова, за което ги смятат на пръв поглед

03.07.2021 | 12:44 Редактор: Здравко Черкезов
8 към 1: Разликата в доходите между Люксембург и България

Има много причини човек да иска да работи в Люксембург. Никъде другаде в Европа доходите не са толкова високи, колкото във Великото херцогство. На другия полюс са българските заплати, които са едва 23% от средните за ЕС.

Никъде в Европа няма по-високи заплати от тези в Люксембург. Но поставят ли се в съотношение с покупателната способност, данните започват да изглеждат по съвсем различен начин, твърди вестник "Люксембургер Ворт", цитиран от DW.

Средногодишната брутна заплата там възлиза на 64 932 евро - т.е. близо 182% от средните равнища за Европа. На другия полюс е България с 8 147 евро за година, или 23% от средното ниво за ЕС.

Съотношението на годишните доходи между Люксембург и България е 8:1.

Покупателната способност променя съотношенията

Ако обаче се направи сравнение на покупателната способност, тази дистанция се свива: по този показател Люксембург регистрира 145 процента от средните за Европа нива, а България - 45%. "Така дистанцията между Люксембург и България намалява до съотношение 3:12", сочат данни на Националната статистическа служба на Люксембург Statec.

"Люксембургер Ворт" отбелязва, че по подобен начин изглеждат съотношенията с други държави като Франция. Там заплатите са 58% от люксембургските, но ако се отчете покупателната способност, процентите стават 67 на сто. В Германия заплатите са 69 процента от тези в Люксембург, но съотношението към покупателната способност ги повишава до 84% от люксембургските.

Когато става дума за средна работна заплата, трябва да се има предвид, че от бранш до бранш има съществени разлики. Във Великото херцогство водещо място заемат финансовият и застрахователният сектор, в които работят 13 процента от заетите, други девет са в сферата на научната и техническата дейност. С други думи само в тези два бранша в Люксембург работят 22 процента от хората, докато за Белгия процентите са осем, в Германия - девет, а във Франция - 11 на сто. Именно в тези сектори, в които работят предимно висшисти, заплащането е едно от най-добрите и това дава съответното отражение, посочват статистиците.

Има и по-зле платени сфери на икономиката

От друга страна в Люксембург има браншове с по-второстепенна роля като търговията, в която са заети 11%, докато средно за Европа този показател е 15 на сто. Още по-големи различия се установяват в промишлеността - в тази сфера в Люксембург работят само 10 на сто от трудещите се, докато средно за Европа процентът е 22, а в Германия - дори 24 на сто.

Информацията от Статистическата служба гласи още, че в определени браншове като образованието, администрацията, здравеопазването и социалните услуги, както и във финансовата сфера и застраховането Люксембург плаща доста по-високи заплати, отколкото в съседните държави. Но пък има и сфери, в които плаща по-малко от тях - като например в хотелиерството и ресторантьорството, търговията, строителството и промишлеността.

От официалните статистически данни, цитирани от люксемубргския "Тагеблат" става ясно, че ако във финансовия и в застрахователния бранш в Люксембург средните заплати стигат до 100 000 евро, персоналът в хотели и ресторанти получава по около 34 000 годишно.

И някои регионални разлики

Към това се добавя, че делът на премиите и извънредните добавки (за края на годината, 13-та заплата и др.) в Люксембург е особено висок - 15 процента при средно осем на сто за Европа. Но що се отнася до средното почасово заплащане,то в някои региони на Европа е по-високо, отколкото в Люксембург, като се има предвид покупателната способност - например в Хамбург, в Бавария или в областта Ил дьо Франс. Същото важи и за Швейцария и Лондон.

Както подчертават от Statec, оценката на заплащането трябва да бъде по-диференцирана. Люксембургските заплати действително са високи, но в международен план не са онова, за което ги смятат на пръв поглед.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК