Ваня Григорова: Чакат ни тежки времена и стръмен ръст в цените на тока и парното

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление

02.07.2021 | 11:26 Редактор: Тодор Петров
Ваня Григорова: Чакат ни тежки времена и стръмен ръст в цените на тока и парното

По-високите цени на тока, парното и топлата вода не са съвсем реални, ако се зачетем в решението не КЕВР. В момента цените се задържат, но през зимата техният ход може да стане още по-стръмен. Това съвсем не са реални цени – такива, каквито би трябвало да бъдат, ако отразим всички разходи. Това само може да ни каже, че ни чакат още по-тежки времена. Ръстът на цените, за да отразява реалността, трябва да е значително по-висок.

За това предупреди икономическият съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

По думите ѝ 30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление, което е четири пъти повече от средното в Европейския съюз.

"Ако се обърнем към предходните 10 години и погледнем цените, по данни на НСИ средно с около 42% се увеличават разходите на едно домакинство за осветление, отопление и енергия. 1140 лева – утопия за голяма част от бедните домакинства", подчерта Григорова.

При ТЕЦ-овете, които работят на газ, ръстът на цените е значително по-висок от тези на въглища, а това е изключително важно, отбеляза експертът.

"Тъй като показва, че дори при този пик на цената на емисиите, отново цената се увеличава повече при тях. В момента се задържат цените както на електрическата енергия, така и на отоплението, с включването само на малка част от основните ТЕЦ-ове на регулирания пазар. Ако се наложи през зимата да се включи по-голяма квота, то тогава ще се увеличи още повече както цената на тока, така и на отоплението", обясни Ваня Григорова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК