Трагедия: Първи сме в Европа по брой починали от Ковид-19 спрямо заразени

Средната продължителност на живота у нас е намаляла с година и половина

01.07.2021 | 17:58 Редактор: Жаклина Иванова

България се е наредила на едно от челните места по смъртност в Европа от началото на пандемията от Ковид-19. Средната продължителност на живота е намаляла с година и половина. Това са изводите от доклад на Националния център по обществено здраве и анализи.

Една от причините е лошото медицинско управление на кризата и необособяването на т.нар. "чисти" от Ковид болници.

От началото на пандемията България се нарежда на 21-во място по заболеваемост и на 3-то по смъртност в Европа. Освен това страната ни се намира на първо място по брой починали от Ковид-19 спрямо заразени. 

"Болно население, много хронични заболявания, много сърдечно-съдови заболявания. Влизаме в една пандемия със система на здравеопазване, която не е реформирана. От години говорим, че трябва да се реформира и да се оптимизира. Друга причина е управлението на пандемията. То беше без да има някаква ясна структура, визия, без да има ясно комуникиране", каза директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков.

А Националният оперативен щаб не се е справил със задачата си за овладяване на пандемията заради неадекватен състав.

"Няма инфекционисти, няма достатъчно епидемиолози, няма вирусолози, които да могат да променят решенията в посока на това да има медицинска логика и медицинско основание за едно или друго решение", добави още той. 

Кризата е управлявана предимно с политически и по-малко с медицински подход.

"И преди този доклад лошото управление на кризата и лошото състояние на здравната система бяха очевидни", коментира здравният министър Стойчо Кацаров.

Действията на здравните власти не допринасят за предотвратяване на заразата, а за изграждане на недоверие към властта, което се отразява и на ваксинационния процес у нас.

Анализът на Центъра по обществено здраве показва, че не "зелените коридори", а личните лекари са допринесли най-вече за хода на имунизационния процес.

А до дни служебното здравно министерство ще представи цялостен план за противодействие на следваща вълна от Ковид-19. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
добро управление
преди 2 години
Слава на ГЕРБ и мъдрите му ръководители! Слава на Ботокса и Вожда! Благодарение на тях сме на ПЪРВО място! .... по смъртност от КОВИД. Сигнализирай за неуместен коментар