Военните се сбогуваха с майор Терзиев. Министър Панайотов: Уроците са научени

България ще изпрати за разчитане остатъците от "черната кутия" на разбилия се изтребител МиГ-29

30.06.2021 | 21:53 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът Румен Радев, висши военни, колеги и приятели се сбогуваха с пилота Валентин Терзиев, който загина край Шабла. По настояване на Русия, България ще изпрати за разчитане остатъците от "черната кутия" на разбилия се изтребител МиГ-29.

"Тъжно е, че изгубихме подполковник Терзиев. Уроците са научени. Това, което трябва и можем да направим, е да не допускаме нови инциденти в бъдеще", заяви министърът на отбраната Георги Панайотов. 

Служебният министър на отбраната обяви, че производителят на черната кутия - РСК "МиГ" - Русия, е настояла платката с паметта, която беше извадена от водите на Черно море на 24 юни да им бъде изпратена, за да се провери дали се е съхранило нещо от летателната информация. 

"Черната кутия" с представители на Военната прокуратура, служба "Военна полиция" и Военновъздушните сили ще бъде транспортирана при първа възможност, щом се уредят формалностите по пътуването", съобщи министър Панайотов. 

Заради инцидента полетите от бойната авиация бяха временно спрени. Очаква се да те бъдат възстановени в рамките на 2 до 3 седмици. 

"Плановата летателна дейност само на изтребителите е спряна, щурмовата, вертолетната и транспортната авиация не са спирали да изпълняват плановата си летателна дейност. Стрелбите на зенитно-ракетни войски, които трябваше да се проведат по време на учението на полигон Шабла и бяха прекратени на 9 юни, са планирани за септември. Ние продължаваме да изпълняваме задачите си въпреки трагедията, която ни сполетя, и за която съжаляваме", посочи адмирал Емил Ефтимов. 

Майор Валентин Терзиев беше посмъртно повишен в звание подполковник и награден с орден "Св. Георги", а служебният кабинет обяви ден на траур. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Много ми е мъчно за човека Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Учител
преди 2 години
Уроците ще се научат като виновните за инцидента си понесат отговорността Сигнализирай за неуместен коментар