Нарушения и в тол системата: Малки приходи и многомилионни разходи (ОБЗОР)

Не всички 295 камери хващат нарушители

29.06.2021 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Държавата не е събрала 70 милиона лева за една година от глоби за шофиране без платена винетка или тол такса. Информацията изнесоха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По думите им фишовете трябвало да се обработват ръчно, а броят на необработените глоби надхвърлял 200 хиляди.

След проверката на регионалното министерство, се оказало, че не всички 295 камери на тол системата хващат нарушители. Ежедневно работят по около 70, за да не се събира много информация, която нямало как да бъде обработена. 

"Причината за това е, че изпълнителят е трябвало да изработи софтуер, който да се обучава и да обработва всички тези контролни точки, в случая той не го прави и те се обработват ръчно", заяви зам.-министърът на МРРБ Захари Христов.

"Може би около 15 човека, всеки ден пристигат между 2000-3000 нови фиша за обработка, изключително ни е трудно", допълни директорът на тол управлението Иво Иванов.

Отговорът от предишното ръководство на тол управлението не закъсня. 

"Не, това не е вярно. То минава през център за вторична верификация на нарушението, за да се изпълни европейския принцип на 4-те очи. Когато данни се генерират в електронна система в отсъствието на контролен орган и на нарушителя, е задължително нарушението да бъде верифицирано от най-малко двама човека", отсече бившият директор на тол управлението проф. Олег Асенов.

Държавата е сключила договор на стойност над 140 милиона лева за следващите 5 години за поддръжка на тол системата от австрийската компания КАПШ. 

"Около 2 милиона на месец, които АПИ плаща на КАПШ. Оказва, че ги плаща единствено за софтуерна поддръжка, физическата поддръжка, резервната части - са отговорност на АПИ", коментира Захари Христов.

"За 10 дни няма как да бъде разбрано как се поддържа централизирана инфраструктура със стотици сървъри и повече от 400 приложения, които работят синхронно", категоричен е Олег Асенов.

От регионалното министерство са провели среща с австрийската фирма. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК