Равносметката след бурята: Наводнени къщи, счупени коли, прекършени дървета

Пострадалите ще бъдат подпомогнати, продължава възстановяването на улиците

28.06.2021 | 13:45 Редактор: Юлия Христова

Продължава описването на щетите след опустошителната буря в Котел, Пазарджик и района на Велико Търново. Наводнени са десетки къщи, унищожена е земеделска продукция. 

Вятър със скорост 140 километра и пороен дъжд събориха близо 70 дървета и клони в Пазарджик и околните населени места. В капана на бурята попаднаха десетки автомобили по пътя Пазарджик - Пловдив. Нанесени са щети по няколко коли.

"Страшно, страшно беше, не мога да ви го опиша с думи, даже не се и виждаше какво става тука. Просто беше много страшно", казаха очевидци. 

"Община Пазарджик и екипите са реагирали на всички подадени сигнали. За съжаление, не могат веднага последствията да бъдат премахнати, трябват ни 2-3 дни. Има сериозни поражения, има поражения на частни лица, като счупени коли, смачкани от дървета. Допълнително прекъснати кабели за ел. захранване", обясни Стоимен Спасов от община Пазарджик.

Продължава работата и в Котел. След бурята през уикенда бяха наводнени близо 200 къщи, наложи се обявяването на частично бедствено положение. 

Екипи от общината описват щетите. Взето е решение да се подпомогнат пострадалите семейства. 

Бурята нанесе щети и в района на Велико Търново, Горна и Долна Оряховица. Продължава възстановяването на улиците, чиято настилка беше отнесена от силната вода, комисия описва ощетите. 

В следващите два дни се очаква стабилизиране на времето и високи температури, от четвъртък обаче е възможно отново да има градушки и бури. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК