Държавата осигури на ТЕЦ "Марица изток 2" годишна квота в размер на 1 млн. MWh

Това е краткосрочна мярка, която да гарантира работата на ТЕЦ-а в следващия едногодишен период

28.06.2021 | 12:52 Редактор: Здравко Черкезов
Държавата осигури на ТЕЦ

ТЕЦ "Марица-изток 2" ще разполага с обща годишна квота за производство на електроенергия в размер на 1 млн. MWh за следващия регулаторен период 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г. Министърът на енергетиката Андрей Живков подписа заповед, с която се определя това количество за задължително изкупуване от обществения доставчик за регулирания пазар, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство. 

Определянето на годишна квота за топлоелектрическата централа е в отговор на необходимостта от гарантиране на надеждната работа, сигурността и устойчивостта на електроенергийната система на страната, което поражда необходимост от поддържане на работоспособността на ТЕЦ Марица-изток 2". 

От Министерството на енергетиката посочиха, че това е краткосрочна мярка, която да гарантира работата на ТЕЦ-а в следващия едногодишен период и да осигури плавна трансформация с оглед екологичните изисквания и икономическите реалности, свързани с високоемисионните на CO₂ производители. 

"Преходът към по-екологични производства в комплекса "Марица изток" ще се случи плавно и без социален стрес чрез използване на различни инструменти, предоставени от Европейската комисия – Националния план за възстановяване и устойчивост, фондът за справедлив преход и др", обясниха от енергийното министерство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК