Втори сме по смъртност при катастрофи в ЕС, показват данните на Евростат

Има проблем със събирането на глобите, алармират експерти

25.06.2021 | 19:26 Редактор: Елеонора Танева

България е на второ място в Европейския съюз по смъртност при катастрофи. Това показват данните на Евростат. Черната статистика се оглавява от Румъния. В северната ни съседка са регистрирани 96 смъртни случая на милион жители. А в България са 90. Въпреки тревожните данни, от Евростат наблюдават, че през последните десет години има тенденция за намаляване на броя на хората в Европейския съюз, които са загинали по пътищата.

Условията по пътищата и лошата организация на движение са сред основните предпоставки България да е в челото на черната класация. 

"От началото на май месец в България имаме увеличаване на жертвите с 40%. Това само по себе си показва, че тези, които в момента управляват транспортната система, или не умеят да управляват, или не искат да управляват. И двете са еднакво вредни за нас", категоричен е Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Местата с висока концентрация на произшествия се увеличават, а според експерти вече не става въпрос за точки, а за черни пътища. 

"Много е удобно държавата да оправдава своята некомпетентност с това, че шофьорите карат лошо.О същите тези шофьори като отидат в Гърция, Германия или някъде другаде променят своето поведение", казва още Милчев.

Иво Мукански е един от очевидците на жестоката катастрофа с пет жертви в началото на месеца край Микре. Само секунди го делят между това да е очевидец и участник в трагедията. Признава, че случилото се преобръща живота му. 

"След този инцидент наистина започнах да карам още по-внимателно, да спазвам знаци, маркировка, защото пред очите ми си заминаха пет човека, които можеше да не си отидат, ако спазваха правилата", споделя мъжът.

Експерти са категорични – държавата трябва да се отнесе сериозно към случващото се по пътищата. Един от проблемите е събираемостта на глобите. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК