Откриха над 900 находки край Синаговци при проучване на трасето Видин - Ружинци

Намерени са и останки от стопанство от III в. сл. Хр. със земеделски инструменти

25.06.2021 | 10:44 Редактор: Тодор Петров
Откриха над 900 находки край Синаговци при проучване на трасето Видин - Ружинци

Четири некропола и около 900 находки са открити до момента край село Синаговци при спасителни археологически проучвания по трасето на пътя Видин - Ружинци - Монтана. Част от некрополите са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (I в. пр. Хр – I в. сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III в. сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI в. сл. Хр.).

Открити са и останки от стопанство от III в. сл. Хр. със земеделски инструменти. Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. пр. Хр. по времето на републиканската епоха и от II в. сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя.

В археологическия обект край с. Синаговци са открити и множество структури – ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната епохи. Регистрират се също вкопавания и пещи от периода на I в. пр. Хр. – I в. сл. Хр.

Археологическото проучване на обекта се изпълнява по график и се очаква да завърши до края на август 2021 г., съобщиха от АПИ.

За опазване на културно-историческото наследство при строителството на големите пътни проекти археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН в момента извършват проучвания по трасето на автомагистрала "Хемус" и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана.

Снимки: АПИ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК