Скъсана ли е връзката между гражданското общество и политиците?

"Имаме конкретни предложения към МОН", каза Вадим Рошманов

24.06.2021 | 21:20 Редактор: Искра Ангелова

Връзката между науката, държавата и бизнеса - достатъчно стабилна ли е?

"Връзката се оказва, че е скъсана. Работим върху това да засилим ролята на гражданското общество във взимането на решения и на политическо ниво. Ние, като Асоциация на младите учени имаме вътрешно проучване, което показва, че около 85% искат да бъдат субект, а не обект на политическите решения", каза Вадим Рошманов от Асоциацията на младите учени в студиото на "Денят ON AIR".

И подчерта, че около 55% искат да участват чрез гражданското общество и през неправителствените организации, а не само през политическите партии.

"Ковид кризата малко смачка гражданското общество в ъгъла. Именно тук се забелязва скъсаната връзка между т.нар. "елити", дори политически и бизнес елити. В нашата държава много от структурите, които действат като консултативни органи към различни ведомства, министерства. Гражданският сектор се взема само под консултантска дейност, а не като вземане на решения на 100%", допълни Рошманов.

Според него засилването на диалога между гражданите и политиците би задържала някои български граждани у нас. А от думите му стана ясно, че по темата ще има и конференция.

"Тя е организирана от Фондация "Славяни". Тя ще бъде в петък от 10:00 ч. Нейната идея е да бъде дългосрочна платформа на диалог между гражданското общество и институциите, и политическите елити. Дори на международната политическа сцена, която виждаме, големите политически лидери залагат на това, че светът се нуждае от нови действия. Държавата от една страна е авторитарна и засили своята авторитарни дейности след и по време на Ковид кризата", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вадим Рошманов добави, че Асоциацията на младите учени има конкретни предложения към Министерството на образованието и науката.

"Да създадем една работна група към образование и науката, заедно с други представители на неправителствени организации, за да можем да следим кариерното израстване на младите. Ние като структура преминахме през много етапи на израстване", коментира още той.

И сподели, че работят по проекти, които са свързани с европейско финансиране.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК