Делта вариантът на коронавируса може да доведе до нови вълни на затваряне

Има малки разлики в симптомите

24.06.2021 | 12:29 Редактор: Юлия Христова
Делта вариантът на коронавируса може да доведе до нови вълни на затваряне

Делта вариантът на коронавируса, който се появи в края на миналата година в Индия, се разпространява много по-бързо и може да даде начало на нови вълни на затваряне. Това заяви проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН пред телевизия Bloomberg.

Вариантът е влязъл в повече от 80 държави и в момента предизвика забавянето на премахването на ограниченията във Великобритания и може да даде началото на една нова вълна, стана ясно от думите на проф. Александрова.

Позовавайки се на данни от изследване, публикувано в специализираното издание Nature, тя заяви, че новият вариант се разпространява 60% по-бързо от британския.

Има малки разлики в симптомите на новия вариант с повече случаи на възпалено гърло, каза тя.

"Ковид е едно от многото лица на здравните проблеми, но не е единственият", посочи Александрова. Според нея ниското ниво на ваксинация в България е и заради липсата на добра кампания, коятo да предостави цялата събрана нужна информация на населението.

Делта, известен също като B.1.617.2, принадлежи към вирусна линия, за първи път идентифицирана в Индия по време на вълна от инфекции през април и май. Появата на варианта нараства бързо в някои части на страната и показва признаци на частична резистентност към ваксини. Но беше трудно за изследователите да разграничат тези присъщи свойства на варианта от други фактори, които движат потвърдените случаи от над 400 хил. на ден в Индия.

Цялата статия четете в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК