Юрий Борисов за обвиненията срещу Малинов: Бутафорна история, унизителна и притеснителна

Новият ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова беше лаконична по темата

23.06.2021 | 17:33 Редактор: Десислава Атанасова

На 9 септември 2019 година българските служби задържаха четирима души от движение "Русофили", сред които председателят Николай Малинов и секретарят Юрий Борисов. По-късно стана ясно, че Борисов е разпитван като свидетел. А Малинов беше обвинен за дейност в полза на чужда държава, а след това освободен под парична гаранция от 50 хил. лв. 

Според разследващите той е събирал данни за две руски организации, свързани с генерал Леонид Решетников, на когото ДАНС забрани да влиза у нас за десет години. През ноември същата година съдия Андон Миталов позволи на Николай Малинов да пътува за Русия, където той получи наградата "Дружба" лично от президента Путин.

Близо две години по-късно делото срещу Малинов за шпионаж, в полза на Русия, влиза в съда.

"Почувствах удовлетворение, защото в края на краищата в тая схватка, сам срещу прокуратурата, е по-неудобно, отколкото да се влезе в нормалния орган за правораздаване, който е съдът. Ще ми бъде интересно какви доказателства ще извадят", каза Николай Малинов в телефонен разговор с репортер на Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че още от първия ден на обвинението няма притеснения.

"Никога не съм имал достъп до квалифицирана информация, за да ме обвиняват в шпионаж, второ - всички неща, които говоря и правя, са били публични. Това е един голям геополитически спор, който по един или по друг начин минава и през Балканите, и през България", посочи Малинов.

По думите на Юрий Борисов акцията на Спецпрокуратурата е била опит за сплашване, а доказателства за шпионаж няма и до днес.
 
"Преди месец отново финално ме поканиха, отново ме разпитваха, едни и същи въпроси задават, чудят се какви въпроси да задават. Най-накрая въртяха около едни публикации, които са платени от института на Решетников.  Бутафорна история, скалъпена, съшита с каквито искате конци, унизителна и притеснителна, защото арестът си е сериозно изпитание за човек, който смята, че е достоен гражданин и който никога не е имал проблеми със закона", подчерта Юрий Борисов. 

А новият ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова беше лаконична по повод обвиненията към Николай Малинов.
 
"Искрено се надявам, че прокуратурата си е свършила работата, доколкото спорът се пренесе в съдебна зала, нека да оставим специализираният наказателен съд да си свърши работата", заяви ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК