Комитова: Може да бъде издадена виза за осигуряване на чисто нова сграда за детска болница

Разгорите между протестиращите и служебното правителство продължават

23.06.2021 | 14:00 Редактор: Жаклина Иванова

Протест се проведе пред Министерския съвет срещу изграждането на нова детска болница в старата недовършена сграда в двора на Медицинска академия. Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова се срещнаха с протестиращите, които рано сутринта пред МС изразиха недоволството си.

По думите на Виолета Комитова това, което може да се направи, е да бъде издадена виза за осигуряване на чисто нова сграда, която да бъде на мястото на  Медицинската академията. Сградата е с височина до 20 м. Разговорите между протестиращите и служебното правителство продължават.

Вече 15 години Бояна Петкова работи с деца. И като лекар, и като родител тя смята, че средата, в която се лекуват малките пациенти, е изключително важна за бързото им възстановяване.

"Не е въпросът само в парка и зеленината, въпросът е включително и във вътрешните пространства. На съвременната архитектура за детски болници идеята ѝ е такава, че трябва самата среда да е оздравителна. Това, което представлява в момента тази болница, е нещо подобно на соцпанелка. Ние имаме едни кутийки, в които настаняваме в едни легла едни деца", каза д-р Бояна Петкова.

Според протестиращите, регионалното министерство е дало насоки на здравното ведомство как 40-годишният спрян строеж да бъде узаконен. 

"Проблемът е, че се обсъжда вариантът, при който се демонтира част от строежа и се изгражда същата болница на същото място по същия проект, което нас не ни удовлетворява. Болницата не е рискова просто като сграда, тя е проблемна като концепция", добави д-р Петкова.

Преди около година бившият министър-председател Бойко Борисов увери, че старата сграда ще бъде съборена и на същия терен на нейно място ще бъде построена нова. През април 2020 година министър Кирил Ананиев подписа договор за изграждането на болницата на общата стойност от близо 78 млн. лв. без ДДС. Година по-късно няма започнати дейности по сградата. 

"Не може просто някой да се събуди и да каже: Правим детска болница, ето 100 млн.  - нека да се прави реконструкция. Това, което ние настояваме като гражданска инициатива, е да се спре тази поръчка, която е в момента, да се започне незабавно анализ на нуждите не само по отношение на детската болница, но и по отношение на цялото детско здравеопазване", каза протестиращият Георги Богданов.

"От страна на институциите получаваме изкривен образ на исканията си и е пълна противоположност на обещаното", отбеляза Надежда Цекулова. 

И докато протестиращите очакват позицията на служебното правителство по темата, в интернет петицията за нова детска болница вече е събрала подписите на над 87 000 души.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК