Кой от страх, кой бил много здрав... Защо ромите отказват да се ваксинират?

Сашо Роман: С придружаващи заболявания съм и не ми позволяват

22.06.2021 | 18:35 Редактор: Тодор Петров

Здравното министерство и медиатори предприемат мерки за ваксиниране на ромското население.

Под 10% от ромското население се е ваксинирало срещу Ковид-19 досега, а интересът продължава да е слаб. 

"Не ме е страх, просто съм като стомана и не ми трябва ваксина, не ми трябва нищо. Ваксини са за такива, които се плашат", споделя един от ромите, застанали пред нашата камера. 

"Съмнявам се в тези ваксини, много свидетелства има за това, че след ваксиниране хората се разболяват и получават някакви странични болести", казва друг жител на една от ромските махали. 

До имунизационните кабинети няма да отиде и певецът Сашо Роман. 

"Аз съм един от тези, които няма да се ваксинират, не че ме е страх. Но аз съм с придружаващи заболявания, които не ми позволяват да се ваксинирам", обясни Сашо Роман. 

А здравните медиатори го отдават на липсата на достатъчно информация за ваксините сред ромската общност. 

"Тази дезинформацията, че "някой ще ги чипира, ще ги проследява по този начин, ще ги стерилизира...", отбеляза здравният медиатор в РЗИ-София Христо Николов. 

Затова здравните власти и медиаторите започват по-активна информационна кампания. 

В събота е организиран мобилен пункт, където жителите на столичния квартал "Христо Ботев" ще могат да се ваксинират, казва Борис Георгиев от Сдружението за защита правата на гражданите в кв. "Христо Ботев"

Здравните власти напомнят, че могат да се имунизират безплатно и тези, които не са здравно осигурени. Слаб остава и интересът от страна на родителите към имунизирането на децата им. Здравните власти увериха, че децата без специфични заболявания могат спокойно да бъдат ваксинирани, след като препаратът на Pfizer беше одобрен и за деца над 12 години.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК