fallback

Австралиец строи резерват-приют у нас за спасени от улицата кучета и котки

Вместо клетки, животните в приюта обитават дворови пространства

21.06.2021 | 19:34 Автор: Здравко Черкезов

Австралиец строи обширен приют в Костинброд за спасени от улицата кучета и котки. Вместо клетки, животните в приюта обитават дворови пространства, излежават се на дивани и се социализират с хора. Временният дом за животните се простира на 25 хиляди квадратни метра и е първият по рода си в България, както и на Балканския полуостров.

Желаещите да направят кучешкия живот по-щастлив могат да се включат в мисията като доброволци всеки ден от 10 до 16 часа в Костинброд. 

Преди 10 години австралиецът Тери Кайл пристига в България за първи път, силни емоции у него предизвиква отношението към бездомните кучета. Няколко години по-късно през 2019 г. полага основите на най-големия по площ кучешки резерват в България и на Балканите. 

"Бил съм доброволец в приюти за кучета в България. Те всички са направени за удобство на хората, не с мисъл за кучетата. Кучетата живеят в малки клетки, това е ужасно, емоционално и физически, те се депресират и агресират. Затова реших да създавам различен модел на приют, където те да са свободни и да имат място да си играят. Наричаме го "резерват", защото думата "приют" има негативна конотация. Храним обитателите с най-висококачествената храна, за тях се грижат ветелинари и психолог. За нас е важно да ги социализираме и с хора", споделя Кайл. 

С четириногите в приюта работи психолог, който анализира поведението им и подпомага за тяхното адаптиране, както към хората, така и към другите обитатели. Благодарение на него всеки, който иска може да се наслади на разходка с кученце в покрайнините на приюта. 

Приютът е разделен на дворове. Най-големият е 2000 кв.м, а най-малките се простират на 400 кв.метра. В приюта живеят 80 кучета, а всяка година над 20 от тях се осиновяват в чужбина. Той разполага със зала за социализация, където четириногите се разхождат свободно и се излежават на дивани. 

Предстои сградата да бъде цялостно реновирана. За да бъдат осъществени целите на инициативата екипът има нужда от помощта на доброволци.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback