Нов задочен словесен сблъсък! Рашков: Борисов трябва да бъде разпитан

Лидерът на ГЕРБ определи това като "наглост"

20.06.2021 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

Бойко Рашков и Бойко Борисов в нов задочен словесен сблъсък. Според служебния вътрешен министър бившият премиер трябва да бъде разпитан по аудиоразговорите си с бившия градски прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов от 2009 г.

Бойко Борисов определи това като "наглост".

Изказването на Рашков идва само дни, след като в полицията бяха привикани за разпит бивши магистрати и политици заради архивно дело от 2009 г, водено срещу бившия министър от кабинета "Борисов 1" Мирослав Найденов. 

Наказателното производство е прекратено през 2015 година, но заради него с поста си тогава се сбогува бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. Причина станаха аудиозаписи между Кокинов, Найденов и Борисов, в които тримата обсъждат варианти затова как да се повлияе на процеса. Свидетел по делото е човекът, за когото се твърди, че е бил заплашван от Борисов.

"Отношенията между министър и служител, който работи в деполитизирано ведомство, са коренно различни, отколкото някои са си позволявали преди десетина години да обсъждат делата, които са на производство в Националната следствена служба в дома на тогавашния министър-председател Борисов", отсече вътрешният министър Бойко Рашков.

Бившият премиер видя в разпитите опит да бъде дискредитиран.

"От 2009 г., и то покрай Миро Найденов да ме оцапат и мен. Гледай какви компромати – човекът си е жив и здрав, и жена, и деца – всичко. Бойко Борисов на разпит – ей това е", коментира лидерът на ГЕРБ.

Още в петък пред Bulgaria ON AIR двама от разпитаните, сред които бивш главен и бивш градски прокурор – заявиха, че са отговаряли на въпроси, свързани с делото срещу ексминистъра на земеделието. Затова потвърди и самият Найденов. А според вътрешния министър – призован трябва да бъде и бившият премиер.

"Мисля, че Оперативната служба трябва да направи необходимото да го изслуша и него, защото самият звукозапис се чува как той коментира едно наказателно дело заедно с министъра си и градския прокурор, който не само УЧАСТВА в разговора, но се и моли да го направи апелативен прокурор", допълни Рашков.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК