Македонската преса с коментар на думите на Нинова към Заев

"Няма условия България да даде съгласие за преговорите за членството на РСМ в ЕС", заяви лидерът на БСП

19.06.2021 | 10:31 Редактор: Тодор Петров

Скопският информационен сайт republika.mk отрази срещата между лидерът на БСП Корнелия Нинова и министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. 

Журналистите от югозападната ни съседка цитират думите, казани от Нинова на Заев:

Нашата позиция остава непроменена. В момента няма условия България да даде  съгласие за започването на преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС. Изказахме нашата готовност да останем отворени за диалог на всички нива, за да намерим решение по този въпрос, тъй като нашата принципна позиция е, че присъединяването на Република Северна Македония в ЕС е гаранция за региона и възможност за развитие. 

Сайтът уточнява, че тя категорично е настояла, че за да станат факт преговорите между югозападната ни съседка и ЕС, властите в Скопие трябва да спазват за договора добросъседство, подписан през 2017 г. 

Republika.mk обръща внимание и на съобщението от пресслужбата на правителството на Републиката Северна Македония, според което по време на разговора с Нинова, премиерът Заев и неговият заместник Никола Димитров подчертават, че залогът за постигането на целта е голям и правителствената делегация от Република Северна Македония е пристигнала в София с искрени и честни намерения. 

Чрез тях трябвало да се направи съвместна крачка към решение, за което съществуват условия то да бъде реализирано в бъдещето. Според скопските журналисти Нинова е поздравила активизацията и искрения подход на министър-председателя Заев, за да се подсигури стъпката към решения за деблокирането на евроинтеграционния процес за Република Северна Македония, което е от изключителна важност за стабилността на Западните Балкани.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
София не се пише така и това също е част от наглостта и доказателство че който пише София не правилно няма място в Евро съюза защото е нужно взаимно уважение и правилна риторика каквато не се забелязва за сега. Начина на говорене и писане е важен. Никой не е застрахован че няма да сгреши но когато това е тенденция прави лошо впечатление и рано или късно ще се разбере. Името на нашата столица София е свещено и това трябва да се разбере до край и веднъж за винаги. Сигнализирай за неуместен коментар