fallback

Валентин Николов, КСБ: Строителният бизнес е в колапс

Основният проблем е спирането на плащанията, смята председателят на Камарата на строителите

17.06.2021 | 21:19 Автор: Десислава Атанасова

Има ли спрени пари от държавата в строителния сектор? От Камарата на строителите изпратиха писмо по президента.

"Основният проблем е спирането на плащанията.  Спирането на обекти, значи спиране на плащането. Това не е правилно, това са много обекти, документи, подписани от много хора. Държавата няма капацитет за такива проверки. Строителният бизнес е в колапс. Като не му е платена фактурата, не може да си плати ДДС, ще изпадне в много тежка ситуация, няма да може да се разплати с доставчици, банки, няма да може да участва и в други поръчки, защото има публични задължения, това е Параграф 22, заяви в "Денят ON AIR" изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов. 

Той посочи, че исканията на бранша са за промяна на модела и за нов закон. 

"Министър Комитова е един човек, който разбира инвестиционния процес, безспорно, но ние говорим за категорична смяна на този процес. Тук става дума за нещо сериозно, това което се говори в момента, е една идеалистична промяна на инвестиционния процес. За обществените поръчки това е много сложна и трудна, драматична материя, цивилизованият свят върви по съвсем друг път", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

Според него моделът е сбъркан, но се надява скоро да се промени. 

"Ние пледираме отдавна. Трябва да се прави нов закон. Изработването е много сложен въпрос, строителите искаме да поставим в центъра на масата архитектите и проектантите, а ние просто да работим. Моделът е сбъркан, но се надявам скоро да се промени", посочи Николов.

И подчерта, че когато е внесен този законопроект, от Камарата са били "против". 

"В 2014 г., когато е внесен този законопроект, от Камарата са се произнесли "против", но никой не ни е чул.  Въпросът е много сложен и в момента преобладава политическото говорене, но кой ще ритне магарето, не знам", каза още изпълнителният директор на КСБ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България
fallback