Валентин Николов, КСБ: Строителният бизнес е в колапс

Основният проблем е спирането на плащанията, смята председателят на Камарата на строителите

17.06.2021 | 21:19 Редактор: Десислава Атанасова

Има ли спрени пари от държавата в строителния сектор? От Камарата на строителите изпратиха писмо по президента.

"Основният проблем е спирането на плащанията.  Спирането на обекти, значи спиране на плащането. Това не е правилно, това са много обекти, документи, подписани от много хора. Държавата няма капацитет за такива проверки. Строителният бизнес е в колапс. Като не му е платена фактурата, не може да си плати ДДС, ще изпадне в много тежка ситуация, няма да може да се разплати с доставчици, банки, няма да може да участва и в други поръчки, защото има публични задължения, това е Параграф 22, заяви в "Денят ON AIR" изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов. 

Той посочи, че исканията на бранша са за промяна на модела и за нов закон. 

"Министър Комитова е един човек, който разбира инвестиционния процес, безспорно, но ние говорим за категорична смяна на този процес. Тук става дума за нещо сериозно, това което се говори в момента, е една идеалистична промяна на инвестиционния процес. За обществените поръчки това е много сложна и трудна, драматична материя, цивилизованият свят върви по съвсем друг път", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

Според него моделът е сбъркан, но се надява скоро да се промени. 

"Ние пледираме отдавна. Трябва да се прави нов закон. Изработването е много сложен въпрос, строителите искаме да поставим в центъра на масата архитектите и проектантите, а ние просто да работим. Моделът е сбъркан, но се надявам скоро да се промени", посочи Николов.

И подчерта, че когато е внесен този законопроект, от Камарата са били "против". 

2014 г., когато е внесен този законопроект, от Камарата са се произнесли "против", но никой не ни е чул.  Въпросът е много сложен и в момента преобладава политическото говорене, но кой ще ритне магарето, не знам", каза още изпълнителният директор на КСБ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК