Русе ми е Венеция: Ентусиаст плава с каяк по наводнените от дъжда улици

Предстои ВиК да подмени канализационни мрежи в града, сред които и проблемните по булевардите

17.06.2021 | 13:41 Редактор: Юлия Христова

Русе се възстановява от наводненията след поройния дъжд вчера, който превърна част от улиците на града в реки. Причината е старата канализация, тръбите са с малък диаметър и при големи количества вода, не могат да се справят с отводняването, обясниха от общината.

Социалните мрежи обаче буквално се наводниха от клипове на затънали във вода автомобили и наводнени булеварди.

Ентусиаст успя да плава по един от централните булеварди в Русе, гребейки с каяк, минавайки покрай закъсалите във водата автомобили. Многото закъсали шофьори обаче не намираха повод за усмивка. Сред тях е и Добрин, успял да спаси колата си, но загубил регистрационния номер. 

"Видях, че 2 коли успяха да преминат и реших да мина и аз. Преминах, но днес установих, че номерът ми е паднал по време на преминаването през огромната локва. Ходих да го търся, оказа се, че и други коли са имали същия проблем. Автомобилът, който току-що му закупих винетка и сега, ако трябва да го пререгистрирам, ще трябва да си купувам нова винетка, което е абсурдно", каза Добрин Василев. 

Предстои ВиК да подмени канализационни мрежи в града, сред които и проблемните по булевардите "Христо Ботев“ и "Липник“. Все още обаче не е ясно кога точно ще започне разкопаването на улиците. 

"За бул. "Христо Ботев", където често при обилни валежи ставаме свидетели на вчерашната гледка, се предвижда да се изгради задържателен резервоар, който да улесни и подобри отводняването", обясни специалистът по комуникации във ВИК-Русе Невена Ганчева. 

От община Русе също очакват информация, кога ще започнат дейностите на ВиК, които според тях ще решат проблема с наводненията. 

"С нетърпение очакваме и с притеснение ремонтите, които ще започнат от ВиК. На над 130 улици им предстои сериозен ремонт, да бъдат разкопани, да бъдат подменени канализационни тръбопроводи и тръбопроводи за подаване на вода", подчерта зам.-кметът Димитър Недев. 

Крайният срок за изпълнението на проекта на ВиК е до февруари 2024 година.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК