Отстраненият шеф на ДАР: Добре дошли в Римската империя, императора го знаем

Един от мотивите за освобождаването на Атанасов е, че не е предоставял пълна информация на Радев

16.06.2021 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Правителството смени председателя на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Атанас Атанасов. На негово място служебният кабинет предложи бившия военен разузнавач Антоан Гечев. Атанасов от своя страна заподозря чужда намеса в смяната.

Един от мотивите за освобождаването на Атанас Атанасов е, че не е предоставял пълна информация на президентската институция, както трябва по закон. Събраната информация от ДРА трябва да стига до председателя на парламента, премиера и президента. 

"Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на България. Под ръководството на Атанасов Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейности при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност", заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Според Атанасов освобождаването му е еднолично решение на президента, взето под натиск от Русия. 

"Добре дошли в Римската империя, императора го знаем – личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища", каза Атанасов. 

"Основната причина за отстраняването ми е "дългата ръка" на Кремъл, също така донякъде и координирани с един известен бизнесмен с много обвинения, който може да е едно цяло с Кремъл, но това не е моя работа да коментирам в детайли. За съжаление, в последните седмици ние сме свидетели най-вече на прояви на висши форми на демагогия, популизъм, а според някои и индикации за диктатура", коментира още той.

Атанасов беше категоричен, че като председател на "Разузнаване" е спазвал закона, а президентските укази били безконтролни. 

"Конституционният съд би могъл да се произнесе за това, дали един указ е стабилен или не, дали един указ е порочен или е стабилен, което от своя страна, съгласно тълкувателните решения на Конституционния съд – би могло да доведе до задействане на процедура по импийчмънт", смята Атанасов.

По думите на му всички шефове на служби до момента били освободени несправедливо. Неплатеният отпуск от 7 май до 6 септември Атанасов аргументира с дълбоки семейни и лични причини. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години