Стефан, Боян и Цветомир Найденови за "черния списък": Вече си търсим правата

Според тях в списъка липсват доста имена

16.06.2021 | 17:09 Редактор: Елеонора Танева
Стефан, Боян и Цветомир Найденови за

От Стефан, Боян и Цветомир Найденови излязоха с официална позиция във връзка с публикувания на 15 юни разширен списък с имената на физически лица, които потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона "Магнитски".

"Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия", пише в позицията, разпространена до медиите.

Разширеният списък включва "съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква "а“, включени към момента и за последните 5 години”. 

"Финалът на тази формулировка е ключов - списъкът има ретроспективен характер, обхващащ период от 5 години назад и вероятно (можем само да гадаем) по тази причина включва нашите имена. 

Държим да подчертаем, че ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона “Магнитски” лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и престъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес", пишат още Найденови.

Според тях в списъка липсват редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от тяхното съдружие. 

Найденови са входирали документи в своя защита в Министерство на финансите, НАП, ДАНС, МС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК