Икономист: Поисканият от синдикатите необлагаем минимум е необмислен

Според Щерю Ножаров може да се очаква висока степен на възстановяване на икономиката след пандемията

15.06.2021 | 22:49 Редактор: Здравко Черкезов

Поисканият от синдикатите необлагаем минимум ще доведе до автоматичен скок на данъците и загуба на квалифицирани кадри в ключовия момент на преминаване към една дигитална икономика. Това заяви д-р Щерю Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара и научен секретар на катедра "Икономикс" в УНСС, пред BloombergTV.bg.

"Ако има такъв минимум по отношение на пропорционалния данък от 10%, той трябва да се компенсира и данъкът автоматично скача на 15%. Такова увеличение на данъците в условията на една стартираща дигитална икономика ще е реверанс към неквалифицираните хора и ще изгоним квалифицираните кадри в държави, където прекият данък е много по-нисък. По-високият данък ще падне върху специалистите – работещи в IT сектора, стоматолози – от които икономиката има нужда, а ще запази неквалифицираните, които дигиталните икономики така или иначе заменят с машини и софтуер", каза Ножаров.

Запитан за идеите за намаляване на ДДС, финансистът заяви, че общата данъчна тежест (ДДС, преки данъци, осигуровки) в страната е около 39%, което е прекомерно много. "Свиването на ДДС би трябвало да намали общата данъчна тежест, но това няма да се случи, тъй като много от секторите не са в сферата на съвършена конкуренция. Намаляването на ДДС няма да доведе до бърз спад на цените. В отраслите, където има намалена ставка, тези средства бяха реинвестирани и по-този начин укрепени“, каза Ножаров.

Според Ножаров може да се очаква висока степен на възстановяване на икономиката след пандемията. Прогнозата на БНБ за годишна инфлация е от 3%, което се потвърждава от месечните данни до момента, а за БВП - 3.8%. „Ако има конкретно обяснение за инфлацията в страната, различно от движението на международните пазари, то е че икономиката е построена на базата бюджетен дефицит, което е инфлационен фактор.“

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 2 години
Не знам кой му плаща на тоя, но това са глупости ! В развитите страни необлагаемият минимум отдавна съществува, защото е меко казано неморално да се облагат с още данъци хора, които едвам свързват двата края, и които плащат ДДС като всички останали - на днешно време и последният просяк го плаща винаги, когато пазарува от супермаркета, използва масовия транспорт или някои социални услуги ! Стига сте лъгали, че някои не плащат никакви данъци - в съвременния цивилизован свят такова нещо няма ! Сигнализирай за неуместен коментар