НАП запечатва обекти преди да бъде доказано нарушение в Съда

Повечето от фирмите са със служители под 50 души

15.06.2021 | 18:54 Редактор: Юлия Христова

Близо 1000 търговски обекта може да бъдат принудително запечатани от НАП по мярката предварително изпълнение, без да има установено нарушение от Съда. Един от тях е този на Росица Коцева, която в знак на протест отказа да затвори заведението си по време на ограничителните мерки, наложени от здравните власти в разгара на Ковид пандемията. 

Росица Коцева не се подчини на ограничителните мерки и отказа да затвори своя ресторант през март. За три месеца е проверявана от НАП 3 пъти. При третата проверка служителите на агенцията си поръчват храна онлайн. 

"На 29 април имахме нова проверка. нова проверка , която беше уредена по този начин: хората са си поръчали до Студентски град доставка на храна, ние сме я занесли, колежката е взела само стоковата разписка, без да е взела бележката и половин час по-късно пристигнаха: вие не сте издали касова бележка, запечатваме ви", каза ресторантьорът Росица Коцева.

Росица Коцева казва, че сметката е останала отворена, заради грешка на служител, но все пак е била отразена в системата. Тя има право да обжалва в съда, но срокът е само 24 часа. Независимо дали Росица е виновна или не, заведението ѝ ще бъде запечатано преди съдът да се произнесе, защото от НАП са ѝ наложили мярка  предварително изпълнение. 

"Това предварително изпълнение е виновен до доказване на противното. къде в коя правова държава имаме виновен до доказване на противното. След това можеш да си жалиш заповедта в съда, само че в случая законът е оставен в ръцете на служителите на НАП, не на правосъдието", допълни тя. 

Според известния адвокат по корпоративно и търговско право Борислав Найденов НАП масово налага мярката предварително изпълнение. А после в съда се оказва, че не са били извършвани данъчни нарушения. 

"Голяма част от тях се оказва, в последствие, че никога не са били извършвани. Тази мярка се налага по преценка на данъчния орган с цел обезпечаване на доказателства,  тези доказателства може да се окажат недостатъчни за установяване на данъчно задължение или пък да се окаже, че лицето не е извършило нарушение. Въпреки това ще бъде запечатано за 48 часа, а може и за повече, ако бъде удължен този срок от Съда", обясни адвокат Борислав Найденов.

Близо 1000 търговски обекта са в списъка на НАП за запечатване. Повечето от тях са със служители под 50 души и са в категорията "малък бизнес". Росица е решена да направи жива верига около заведението си, заедно с останалите засегнати. Защото борбата ѝ е не само за собствения бизнес, а за всички, които ще бъдат затворени преди Съдът да се е произнесъл. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК