Докъде стигнахме: Полиция и жандармерия пазят черешовите масиви

Наблюдението в Кюстендилско ще бъде денонощно

15.06.2021 | 17:46 Редактор: Юлия Христова

От днес полиция и жандармерия пазят черешовите масиви в Кюстендилско. Между 80 и 100 полицейски служители ще охраняват кампанията по прибиране на продукцията.

Наблюдението ще бъде денонощно, а на места ще бъдат поставени и контролно-пропускателни пунктове.

Хората от село Коняво, където са едни от най-големите черешови градини, казват, че не е по силите им да ги опазят сами.

"Всичко се краде. Трябва да има, иначе няма никакъв ред, всеки си прави, каквото си иска", казват местните. 

"Пълен контрол. Кметовете и кметските наместници при забелязване на непознати хора в масивите веднага се сигнализират - както колегите от общинска охрана, така и органите на полицията", заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"Операцията е организирана, така че да има постоянно полицейско присъствие пред черешовите масиви, както и около пунктовете, които след прибиране се изкупува тази продукция", посочи началникът на отдел "Охранителна полиция" инспектор Васил Паргов.

Мобилни екипи ще обикалят селата и пунктовете за изкупуване.

"Като тази година сме направили и 10 подвижни КПП-та. В определени часове, визирам прибирането, от черешовите масиви към изкупвателните пунктове, там ще бъдат КПП-тата", допълни той. 

Брането на череши е позволено в часовете от 8 сутринта до 20 вечерта, като всички наети трябва да имат временни трудови договори, а придвижването на продукцията става само с бележка за собственост

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК