Кога отпадат маските за ваксинираните и на кои обществени места?

Имунизациите ще се доказват със ваксинационните сертификати

14.06.2021 | 07:07 Редактор: Елеонора Танева

Очаква се тази седмица да бъде издадена заповедта на здравния министър за отпадане на носенето на маски за ваксинирани у нас на някои закрити обществени места. Това анонсира преди дни заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Предвижда се маските за персонала в малките магазини, малките заведения и фризьорските салони да отпаднат, ако хората са имунизирани срещу Ковид-19. Те обаче ще останат задължителни за клиентите.

В малките заведения и хотелите маските също отпадат за служителите с поставена ваксина. Имунизациите ще се доказват със ваксинационните сертификати.

Хората, които нямат сертификат, ще бъдат с маски. Маски ще се носят и на всички места, където не е възможно да бъде спазена дистанция от 1,5 метра. Ще останат задължителни в големите търговски обекти и градския транспорт.

За поредното разхлабване на мерките у нас здравните власти стъпват на данните за заболеваемост от Ковид-19 от 43 на 100 000 души през последните дни, както и на факта, че сме на 23-то място по този показател в Европейския съюз.

Какво точно ще предприема Министерството на здравеопазването по отношение на носенето на маски на закрито от ваксинираните лица, предстои да видим в заповедта, която трябва да бъде издадена днес или утре.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК