Душана Здравкова: Кьовеши дойде да каже на българската прокуратура да си свърши работата

Не е случайно, че европейският обвинител номер едно избра България за първата си визита, категорични са анализатори

11.06.2021 | 18:45 Редактор: Жаклина Иванова

Два дни, изпълнени с редица срещи и с послания. Не е случайно, че европейският обвинител номер едно Лаура Кьовеши избра България за първата си визита, категорични са анализаторите. 

"На един орган, който е структуриран така, че да се бори и да противодейства на корупцията, ръководителят му избира да отиде не къде да е, а в България. Това, за мен показва колко сериозна е ситуацията в нашата държава, разгледана, разбира се, и в контекста на рестрикциите по закона "Магнитски“, които съвсем наскоро се случиха", заяви юристът Душана Здравкова.

Тя допълни, че европейските институции не изневериха на дипломацията си. Макар и деликатно, страната ни получи забележка защо не е успяла да излъчи шестима делегирани прокурори пред Европа.

"Тя дойде да каже на българската прокуратура, на прокурорската колегия да си свършат работата, да се научат уроците, да направят това, което от тях се очаква да направят. А именно  - да излъчат делегирани прокурори, такива, които да работят по европейските стандарти. Това е важното да се разбере. Ние мислим очевидно, тоест прокуратурата, по един начин. Европа, европейските ни колеги мислят по друг. И това е много тревожен знак, защото това е индикация, че може би няма да се върши по европейски стандарти работата, която се очаква от тях", отбеляза още Здравкова.

Зад думите на обвинител номер едно от Европа анализаторите разчетоха и посланието за това колко много работа има да свърши страната ни

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК