Издатели настояват: Намалената ставка от 9% на ДДС върху книгите да остане

Според Асоциация "Българска книга" по време на пандемията бизнесът се е сринал със 70%

13.06.2021 | 14:36 Редактор: Искра Ангелова

Издатели настояват намалената ставка от 9% на ДДС върху книгите да остане. Те са категорични, че ако се върне 20%-ия данък добавена стойност от преди пандемията, това ще доведе до спад в продажбите.

Орнела обича да чете и не открива разлики в цената на книгите в последната година. 

"Предпочитам някои книги да си ги купя, за да си останат у нас и да си ги препрочитам", сподели тя.

Издателите на книги настояват ставката за книги да остане 9% по примера на Европа. Според тях е нужна подкрепа за бранша и ако се върнат предишните условия - ще се наложи да се увеличат цените на книжните издания.

"В Европа има много страни с нулева ставка ДДС. Грамотността в дадена нация има пряка връзка с книгоиздаването. Книгоиздаването и книгите у нас не са подкрепяни от властта. Тези, които управляват книгоиздателствата и разпространението, виждат в намалението на ДДС просто един начин за по-голяма тяхна печалба. Когато се увеличи пак цената на ДДС-то, това ще бъде един начин да се вдигне пак цената на книгите", коментира главният редактор и автор в русенско издателство проф. Петър Иванов.

Според Асоциация "Българска книга" по време на пандемията бизнесът се е сринал със 70%. Те напомнят, че книгоиздателите в страната настояват за намаляване на ставката вече повече от десет години.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК