Каква е целта на визитата на Кьовеши у нас и с кого ще разговаря?

Очаква се да гарантира избора на делегирани прокурори

10.06.2021 | 17:54 Редактор: Юлия Христова

Лаура Кьовеши – в България. Европейският главен прокурор пристига на двудневно посещение у нас на фона на корупционния скандал по списъка "Магнитски" и протести с искане за оставката на главния прокурор. Очаква се тя да се срещне с правосъдния министър Янаки Стоилов, с Иван Гешев, с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и с четиримата български магистрати, които са одобрени за европейски делегирани прокурори

България е първата държава, която Лаура Кьовеши ще посети след старта на новата европейска институция. От офиса на Европейската прокуратура обявиха официално визитата едва днес. 

У нас Кьовеши ще гарантира избора на делегирани прокурори, след като през април част от предложените от обвинител номер 1 в България – Иван Гешев, бяха отхвърлени от Европа с мотива, че нямат „необходимата квалификация“. С Българския главен прокурор по неофициална информация е и една от срещите на Кьовеши у нас.

Днес обаче обвинител номер едно беше на посещение във Велико Търново. Освен с Гешев, Кьовеши ще разговаря с министъра на правосъдието и с четиримата одобрени делегирани български обвинители. Очаква се вакантните позиции за европейската прокуратура от българска страна да бъдат коментирани и с правосъдния министър. 

"Tова се очаква по най-бързия начин тези въпроси да бъдат решени, както от страна на България по отношение на непопълнените места, така и по отношение на няколко държави, които още не са приключили своите процедури за излъчване на европейските прокурори", каза Янаки Стоилов.

Посещението на Кьовеши идва на фона на протести на граждани срещу обвинител номер едно пред Съдебната палата и Висшия съдебен съвет. 

Очаква се Лаура Кьовеши да се срещне още с прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това е второто й посещение у нас. През 2017 година като главен прокурор на Румъния Кьовеши беше на визита у нас по покана на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. 

"Ние не отивам е на работа, казвайки си: Днес ще обвиним един депутат, утре един магистрат. Ние не разследваме политиците, защото са политици", посочи Лаура Кьовеши.

Визитата ѝ е само седмица след като САЩ сложи 6-ма българи и над 60 фирми в „черния си списък“ заради съмнения в корупция. 

Тази вечер сградата на Съдебната палата беше оградена от служители на реда,  там Кьовеши разговаря с главния прокурор Иван Гешев. Протестът с искане за оставка на Гешев се състоя и тази вечер. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Снимки: БГНЕС/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК