fallback

Нинова със сигнал до Кьовеши за масово избиване на животни в Странджа

43 000 животни бяха убити без причина, чума нямаше, заяви лидерът на БСП

10.06.2021 | 16:11 Автор: Елеонора Танева

БСП ще даде сигнал на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши и на българската прокуратура за престъпление в Странджа, свързано с масово избиване на животни през 2018 г. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Чума по животните през 2018 г. нямаше. Това се доказва от решението на ВАС вчера – „в разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион, и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на заболяването“, обясни Нинова, цитирана от "Фокус".

"43 000 животни бяха убити без причина. Никой не понесе отговорност“, добави тя.

"Няма да оставим нещата така, само с констатации. Разполагаме, освен с решението на ВАС, със стенограма от НС, Председателски съвет, от която личи кой по онова време каква позиция заемате и какви аргументи. Разполагаме с десетки свидетелски показания. Предоставяме ги и на г-жа Лаура Кьовеши. По този казус имаше и усвояване, а може би и присвояване на европейски средства. Не можем да върнем убити животни, но искаме справедливост. Разследване, съд, присъди и отговорност за онези длъжности неща, които направиха това“, мотивира Корнелия Нинова сезирането на Кьовеши и прокуратурата.

Нужно е да се предприемат мерки, за да бъде България извадена от списъка на страните, в които има чума по дребните преживни животни, каза Кристиан Вигенин.  

Той уточни, че от 2018 г. година досега, България продължава да седи с този статут в Организацията по здравеопазване на животните – по думите му повече от 3 години предишното управление не е искало да се справи с този проблем, за да не признае греха си пред хората.

„Това е една победа – не я наричам малка, защото тя е доминото, което малко по малко ще доведе до падането и на останалите плочки от подредбата, която беше направена от кабинета на Бойко Борисов. Нашата битка продължава за хората в този регион и за справедливост – нещо, което очакват всички български граждани.“, добави Вигенин

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Криминално
fallback