Иван Димитров, ДБ: Санкциите на САЩ ще отнемат предимството на ГЕРБ на изборите

За Америка е икономически, но за България е политически акт - показва корупция, каза той

09.06.2021 | 21:25 Редактор: Десислава Атанасова

Ще имат ли санкциите на САЩ отражение върху изборите и носят ли политически привкус?

"Аз не бих могъл да кажа, че САЩ са гледали да се случи точно преди изборите. Те искат да покажат на правителството в момента, че законът трябва да влезе в сила и Гешев да си свърши работата. Това е прецедент, досега не имало такъв случай. Просто приятели ни показаха откъде идва проблемът, дали е политически акт  - за Америка е икономически, но за България е политически - показва корупция". Това заяви в "Денят ON AIR" Иван Димитров от "Демократична България

Той е убеден, че скандалът около санкциите по закона "Магнитски" ще се отрази на изборите.

"ГЕРБ, които са сигурни, че ще бъдат първа политическа сила, според мен, този жест на американската държава, ще отнеме това предимство. Когато най- силната икономика в света ти каже, то е нормално българският гражданин да размисли", посочи Димитров.

И допълни, че според него ще се намери начин българската държава да предпази държавните фирми. 

"Не считам, че е "черен списък". Това е опитът на МС и държава да предпази държавните фирми и финанси от тези санкции по закона "Магнитски". Аз предполагам, че ще се намери начин, по който да бъде запазен бизнеса на фирмите, освен ако не продължават да правят бизнес с тези фирми", коментира събеседникът на Ганиела Ангелова.

Димитров обясни, че няма инструмент, с който държавата да обжалва.  

"Десетки са хората в списъка, досега няма съд, който да е отменил санкциите по този закон", допълни той.

И име свое предположение за "политическия лидер", свързан със санкционираните фирми. 

"Ако споменат името на този политически лидер, следва да наложат санкции на този политически лидер. Аз предполагам кой е", отговори Димитров.

Относно т. нар. "мълчалив протест" за затваряне на районните съдилища в няколко града, Иван Димитров обясни, че няма определен начин и критерии за тези действия.  

"Общото събрание на адвокатите излезе с нарочна декларация за налагането на този модел. Следва да се води дебат по тази реформа. Няма данни по какъв начин и критерии е преценено да се действа по този начин", обоснова се той. 

Димитров коментира и липсата на машини за предстоящия вот. 

"Аз съм обеден че ЦИК ще намери начин. Няма да се слагат по две машини в секция. Извиването на ръце е от страна на "Сиела", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
йокин
преди 2 години
Напротив,ще се мобилизират,още има за гепане. Сигнализирай за неуместен коментар