Ненчев: Нека бъдат преустановени всички полети с МиГ-29

"Моят призив е служебният министър на отбраната да се обърне към нашите съюзници", заяви той

09.06.2021 | 21:37 Редактор: Жаклина Иванова

Инцидент с МиГ-29: Каква може да е причината за катастрофата? Стратегиите за вота "Коалицията КОД, БЗНС и БДФ" бори парламента, ще успее ли?

"Аз не бих се наел да дам такава прогноза, че самолетът е бил технически изправен. На този етап няма да изключа нито една от възможните хипотези. Нека да си свършат работата от прокуратурата, от комисията, която разследва този инцидент. Бих искал да отправя едно предложение - да бъдат включени експерти от НАТО, от съюзнически държави, които имат богат опит, включително от Полша и Украйна, които използват тези самолети", заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев в студиото на "Денят ON AIR". 

Той подчерта, че е открито против ремонтите на МИГ-овете. 

"Тези ремонти в момента, в който разбрах, че правителството се опитва да сключи пореден договор, възразих категорично. Тогава направих едно изказване, че ще загубим и парите, и самолетите си", отбеляза Ненчев.

"Моят призив е да бъдат преустановени всички полети с тези самолети, докато не се изясни причината", заяви той.

Бившият министър на отбраната добави, че "някои хора" си правят пиар и политическа кампания на гърба на това, което се е случило. Той сподели, че това, което е притеснително е, че до момента няма конкретна и реална информация.

"Ако действително е така, както се представят нещата, твърде вероятно е това да е свързано с липсата на съвременна техника и координати, които да избегнат този инцидент", подчерта Ненчев.

За проблемите, свързани с малкото летателни часове, той каза, че няма как да бъдат избегнати.

"Няма как да се справим с този проблем. На първо място, ремонтите се извършват с част, които са втора употреба, което е опасно. На второ място - удължаването на ресурса става от експерти, които идват, оглеждат самолета и казват - да, той може да продължи. Поставям отново въпроса - защо не беше сменена авиониката", заяви бившият министър на отбраната.

"Моят призив е да бъдат преустановени всички полети с тези самолети, докато не се изясни причината. Пилотите са силно стресирани от това. Моят призив е служебният министър на отбраната да се обърне към нашите съюзници, защото ние не можем да си позволим да не охраняваме въздушното си пространство, защото имаме отговорности към НАТО и нашите съюзници", уточни още той за Bulgaria ON AIR.

А работата на служебното правителство, той определи като безумна. 

"Радев се стремеше да се стигне до политическа криза, той да назначи служебен кабинет. Многократно съм твърдял, че първото нещо, което ще направи, е да отстрани директорите началници на службите за сигурност и разузнаване", каза още Ненчев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
все пак
преди 3 месеца
В момента масово се атакува самолета, а не истинската причина - малкото летателни часове. Да! Нов самолет си трябва. Но дори и да се вземе - то летците пак ще летят малко. Справка - натовските Кугари. нелоши вертолети, но летят най-много 4 от 12. Летците им са много малко часове също. За толкова години не намериха средства за поддръжка. Не ги дооборудваха с оръжие(но политиците ореваха света, че нямало такова закупено). Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
До Ненчев
преди 3 месеца
Поредният продажник. Не го интересува сигурността на пилотите. Сигнализирай за неуместен коментар