Филип Попов, БСП: Закриването на районните съдилища е абсолютно неадекватно

Имаме затруднен достъп до здравеопазване, до образование, а сега и до правосъдие, коментира социалистът

09.06.2021 | 21:32 Редактор: Здравко Черкезов

БСП възрази остро срещу намерението за закриване на съдилища в страната, като лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви: "Наши хора се включват в протестите в цялата страна, така не се прави". Защо се прави тази промяна?

"Това трябва да отговорят членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). За нас тази промяна е абсолютно неадекватна. Ние подкрепяме изцяло протестиращите, защото това означава на практика отказ от достъп до правосъдие", заяви Филип Попов в студиото на "Денят ON AIR".

Становището на ВСС по темата (цитирайки Гергана Мутафова) е, че малките съдилища остават, но под друга шапка. Попов обаче разбира това становище под друг начин:

"Те на практика, в рамките на шегата, ще скрият шапката на хората, защото няма да имат достъп до правосъдие. Това на практика означава закриване според мен, отказ на достъп до правосъдие. Имаме затруднен достъп до здравеопазване, до образование, а сега и до правосъдие", коментира социалистът.

От БСП вярват, че реформи в съдебната система са наложителни, но не по този начин и не без действащ парламент, стана ясно от думите му.

Попов коментира и санкциите по закона "Магнитски"

"Санкциите дойдоха в интересен момент, на прага на следващите избори. Тук проблемът е защо трябваше отвън, от САЩ да обгърнат завесата на задкулисието. Това, което говорехме в продължение от години в предния парламент за паралелната държава, за обръчите от фирми, които източват ресурсите на държавата, трябваше да ни се покаже отвън", изтъкна гостът на Ганиела Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

И попита реторично: "Къде бяха нашите служби, къде беше българската прокуратура през цялото това време, че не се задействаха по тези въпроси?"

БСП е с бюлетина №4, а повечето социологически проучвания отреждат на левицата 3-то място.

"Да, проучванията така показват, но за мен не е важен номерът. Важно е нашите послания на "БСП за България" да достигнат до българските граждани. Важно е да разберат, че "БСП за България" в този (45-и, бел. ред.) парламент, макар и много кратък, беше единствената партия, която действително защитаваше всички свои предизборни послания, политики и платформи", завърши Попов, визирайки настояването на лявата коалиция да бъдат преизчислени всички пенсии.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК