Подсъдими лица влизат в битката за изборите. Кои са те?

Ветко Арабаджиев оглавява листа на Движение "Заедно за промяна"

08.06.2021 | 17:45 Редактор: Здравко Черкезов

Ветко Арабаджиев е в надпреварата за предстоящите избори! Бизнесменът от известната фамилия оглавява листа на Движение "Заедно за промяна“, след като съпругата му Маринела също се включи в битката за вота.

Освен семейство Арабаджиеви, на изборите ще се явят и още няколко лица с тежки обвинения от прокуратурата. Кои са те?

Ветко и Маринела Арабаджиеви, които в момента са под домашен арест, ще бъдат в листите на "Движение заедно за промяната" в Пловдив и Бургас. Фамилията попадна под ударите на Темида за пране на пари, измами и укриване на данъци преди година и половина. Двамата най-вероятно ще водят кампанията си от къщи, тъй като съдът отказа да смекчи мярката им. 

"Имаме съмишелници в тази партия. Общо взето изповядваме една и съща религия, така че нормално е да бъдем от партията", посочи Ветко Арабаджиев. 

"Кампанията не е започнала, нали? Не е редно да работя в този момент. Ще бъда на ваше разположение, като започне – обещавам. Нека да започне кампанията, обещавам на журналистите", каза Маринела Арабаджиева.

Още един кандидат за вота на 11 юли ще води предизборната си битка под домашен арест. Алкохолният бос Миню Стайков влиза в надпреварата в Бургас от партия "Бригада". Прекарал повече от 2 години зад решетките по обвинения в данъчни престъпления и злоупотреби с евросредства – Стайков осъди България в Страсбург. 

За втори път на парламентарни избори се явява бизнесменът с 19 обвинения – Васил Божков. Освен, че е в "черния списък" на прокуратурата за изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления – хазартният бос влиза и в листата на партията си "Българско лято" - като водач на 24-ти и 25-ти Многомандатен избирателен район (МИР) в София. 

Предизборната си кампания Божков най-вероятно ще води отново от Дубай. 

"Аз имам съвсем друга мисия в момента – да премахнем хунтата и България да стане демократична. Аз нямам лични цели", изтъкна той.

Като подсъдими, лицата, които искат, могат да участват в изборната надпревара, като това им гарантира имунитет от задържане или наказателно преследване по нови обвинения. Това обаче не важи за вече започнали разследвания или наложени мерки за неотклонение към повдигнати обвинения.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години