Достигнем ли 50% ваксинирани - с до 70% падат хоспитализираните с Ковид-19

СЗО дава за пример имунизационната кампания в Германия

08.06.2021 | 12:43 Редактор: Тодор Петров
Достигнем ли 50% ваксинирани - с до 70% падат хоспитализираните с Ковид-19

Очаква се до 70% предотвратяване на хоспитализациите заради Ковид-19, ако достигнем до 50% ваксинално покритие сред населението. Това е било посочено от представители на Регионалния офис на Световната здравна организация /СЗО/ за Европа по време на онлайн среща, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. 

В срещата са участвали главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и националният координатор за СЗО Олга Сотирова.

По време на форума е било обърнато внимание на необходимостта фокусът да продължи да бъде насочен към ваксиниране на хората над 60-годишна възраст, на хронично болните, както и на здравните работници. Целта е при тези приоритетни групи да бъде постигнато 80% ваксинално покритие.

Като пример за провеждането на успешна имунизационна кампания е била дадена Германия, където 77 на сто от хората над 60 години и 75 на сто от здравните работници са ваксинирани с една доза, а 85 на сто от живеещите в домове за възрастни хора са със завършен ваксинационен курс.

Срещата е била организирана от дирекция "Национални здравни програми" на Регионалния офис на СЗО в Европа. В нея са участвали над 100 представители на 53-те държави членки на регион Европа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК