Pfizer е най-предпочитана в изнесените пунктове в страната, вече ваксинират и на плажа

Над 100 000 сертификати за ваксинация са издадени от 1 юни досега

05.06.2021 | 20:45 Редактор: Десислава Атанасова

В цялата страна на различни места продължава ваксинацията на открито. В София има четири мобилни пункта. В Бургас и Варна има изнесени пунктове в морските градини. В област Габрово мобилен екип ще посещава желаещите в селата.

Втори пореден уикенд хората се ваксинират на открито в парковете. В София ваксинационни пунктове има Южния и Северния парк, Борисовата градина и квартал "Kрасна поляна". Всеки може да избере ваксината, която да му бъде поставена, след като попълни информирано съгласие. На място се издават и ваксинационни сертификати. Екипите работят от 9 до 16 ч.

"Почти не сме спирали откакто сме започнали, работим бързо по 5 мин. Нямаме усложнения, нямаме инциденти. Най-предпочитани са ваксините на Pfizer и Mоderna, но може би Pfizer е лидер във ваксинацията. В момента, в който ги ваксинираме, издаваме  и сертификат", обясни д-р Стоян Цончев, 5-а градска болница в София.

Пунктове в парковете има в цялата страна. В Бургас хората се ваксинират на път за плажа. Три пункта за имунизация срещу Ковид са разкрити в морския град. Те са разположени на входа на Морската градина, до "Флората" и на Северния плаж. 

Ваксинационен пункт има и в замъка в Равадиново край Созопол. Целта на масовата ваксинация по морето е да се осигури през летния сезон свободна Ковид зона. 

А от днес започна издаването и на сертификати за преболедувалите Ковид-19. Цифровият вариант може да бъде изтеглен от сайта. Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест.

Над 100 000 зелени цифрови сертификати за ваксинация са издадени от влизането на европейския регламент в сила на 1 юни досега, съобщават от "Информационно обслужване“. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК