Украински политик: Бизнесът с органи е катастрофа за имиджа на България

РИА Новости цитира експерти, според които в страната действат трaнcнaциoнaлни прecтъпни групи

07.06.2021 | 19:16 Редактор: Юлия Христова

Схемата за продажба на органи, разкрита в България, вече има сериозни реакции в Украйна - страната, от която са част от донорите. А депутатът от Върховната Рада от български произход Антон Киссе, смята, че нанесените щети са огромни. 

"Това е безусловно катастрофа за имиджа на България и за тази ситуация. Не може да има такова беззаконие. Ако близки помагат, това е законно, но това, което се чува от България, е голяма катастрофа", каза председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат от Върховната рада Антон Киссе. 

По думите му такива случаи има в целия свят. А страната не бива да бъде нарочвана за донор на органи. 

"И Украйна не е изолиран случай. Ние имаме много проблеми, но вече ги преодоляваме. Искам да отбележа, че последните две години в страната нямаше реколта от нищо", допълни той. 

РИА Новости цитира експерти, според които в страната действат трaнcнaциoнaлни прecтъпни групи, кoитo включвaт виcoкoквaлифицирaни лeкaри.

"Пo-cпeциaлнo, мнoгo клиники зa трaнcплaнтaции нa чeрнo ca рaзпoлoжeни тoчнo в Турция, кaктo и в Китaй и Eгипeт", обясни  eкcпeрт Вaдим Рeзничeнкo. 

Миналата есен в Истанбул бяха задържани над десет души, включително украинци, които се готвели да продадат органите си. А преди година и половина Турция разби нелегална схема за продажба на бъбреци от България. Според властите там местната клиника, част от схемата, имала филиал у нас. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК