„Черният списък“ на САЩ

Керемедчиев: Разрастването на санкциите върху тези фирми и лица ще доведе до икономическото им убийство

07.06.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Брюксел 1“ коментираме темата за наложените санкции на САЩ по закона „Магнитски“ срещу български граждани. В студиото са журналистът Асен Агов и бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

„Лицата Пеевски, Божков и Желязков са поставени във финансова изолация. Не могат да оперират със средствата си и се обръщат към България с думите: „Оправете страната си, преборете се с корупцията.“ Водещите сенатори на Комисията по външните работи, единият от мнозинството на Демократическата партия, а другият- от Републиканската партия, която е в опозиция, предупредиха, че редът в държавата трябва да бъде възстановен възможно най-скоро. Дори хора, запознати с дейността на сенаторите, злословят по адрес на сенаторите и критикуват тяхната работа, а всъщност сенаторите никога не предприемат стъпка, без да се съгласуват с Държавния департамент и със Съвета по национална сигурност. Това е задължителна процедура в Американския сенат и в Комисията по външните работи, върху която имам лични наблюдения“, каза в предаването Асен Агов.

Милен Керемедчиев допълни: „Госпожа Херо Мустафа, по мое мнение, е най-активният американски посланик за последните десетилетия. Още на първото си интервю в България, при встъпването в длъжност на посланическия пост, сподели, че ще бъде безкомпромисна и ще води безкомпромисна война с корупцията и олигархията в България. Беше осъществено едно доста близко съвпадане между политиките на Посолството и на новата администрация на Съединените щати. Херо Мустафа е била в администрацията на вицепрезидента Байдън. Наблюдават се и доста близки отношения на на съществуващия сега посланик с администрацията на Белия дом. Посланията, които отиват от посолството на Съединените щати в Белия дом, са много дълбоко проверени, направено е сериозно разследване, тъй като все пак говорим за 64 компании, които са описани една по една, което ще рече- много подробна работа на всички институции на Съединените щати, за да достигне тази информация до Сената на Съединените щати и в крайна сметка да бъде положен подписът на американския президент. Това е акт, който е подписан от президента Байдън, което означава, че на цялата администрация на САЩ, включително и на трите остриета- Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и Министерството на външните работи, са им предоставени пълни правомощия да употребят всички свои лостове за преследване и наказване на тези хора. Става въпрос за процес, продължаващ месеци и дори година, така че не можем да говорим за повърхностни разследвания“, казва Керемедчиев.

По думите на Асен Агов, нашите служби са мълчали и не са действали. „Всичко, което се съобщава от американците, се възприема като публична тайна. Бездействието на службите, които събират тази информация, е характерен белег на управлението през последните 10 години на „слугинстване“ към управляващото мнозинство, към правителството. Това представлява не служба на обществото, което плаща на тези служби, а е служба на определени хора. Именно това е причината българската демокрация да бъде сбъркана и по-скоро клони към хибридна, тъй като цялата държава е обърната в услуга на онези, които са на върха в държавната йерархия. Пропастта между гражданите и онези на върха е станала огромна“, разказва Агов.

Милен Керемедчиев продължава темата: „Като български гражданин ме е срам, че България като единствена страна членка на Европейския съюз, върху която толкова мащабно се разпростират санкциите по закона „Магнитски“, се приравнява с държави като Русия, Венецуела и партията на президента Мадуро, като Мианмар и хунтата, като Беларус. По абсолютно еднакъв начин се налагат санкции както върху икономически субекти, така и върху политически лица. В изброените държави този закон е един и същ, не разпределя хората по някакъв друг признак освен това, че има срастване на олигархията с администрацията. Така че действията на закона „Магнитски“, дали към България, или например към Мианмар, са едни и същи- блокиране на сметки, забрана за влизане в страната и официално оповестяване, че тези хора са корумпирани. България влиза в този срамен списък, от който не може да излезе. Колкото по-бързо обаче органите на Европейския съюз преразгледат случая с тази разяждаща обществото „язва“, толкова по-бързо ние ще можем да изчистим нашето име“, продължава Керемедчиев.

Според него, решението на президента по закона „Магнитски“ е много по-всеобхватно в сравнение с едно съдебно решение, тоест ако имаше съдебно решение на съдия в Съединените щати, то би било ограничено по действия в съответствие със заповедта, подписана от съдията. Тук американският президент дава правомощия на три изключително важни институции- Министерството на външните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите, да използват всички свои ресурси за преследване на обявените лица. Представете си какъв е ресурсът на всички тези три организации и структури, които са всеобхватни в целия свят. Такъв закон, тип „Магнитски“, има подписан от Канада, от Великобритания, от прибалтийските държави. Европейската комисия също обсъжда въвеждането на такива мерки. Нормално е Съединените щати, след като обявят тези лица и фирми по закона „Магнитски“ в черния списък, да споделят тази информация с други партньорски държави, споделящи същите такива ценности. Това означава, че разрастването на санкциите върху тези фирми и лица ще бъде толкова всеобхватно, че това наистина би довело до тяхното икономическо убийство“, категоричен е Милен Керемедчиев.

Целия разговор гледайте във видеото!