Премиерът Янев: Банките да не работят със санкционираните по закона "Магнитски"

Министър-председателят постави задачи на няколко министерства и на НАП

07.06.2021 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Службите за сигурност се събраха на първа среща при служебния премиер Стефан Янев. Тя продължи два часа, а повод за разговорите станаха рестрикциите на САЩ към 3 лица и 64 фирми, както и заплахите за националната сигурност на страната. 

Пет дни след като американските власти сложиха черен печат на ключови български бизнесмени и техни фирми, служебният премиер привика тайните служби. 

Техен представител е и Илко Желязков, който беше ударен от закона "Магнитски". Зам-председателят на Бюрото за контрол на СРС-та излезе в отпуск в деня, в който бе огласен черният списък на САЩ. А рестрикциите на Вашингтон, според премиера, са ясен знак. 

"Корупцията е пуснала дълбоки корени и последствията излизат извън границите ни. Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи не са предприели нищо ефективно до момента", заяви Стефан Янев. 

Освен тайните служби, премиерът разкритикува и прокуратурата. 

"Днес трудно може да се каже, че се справят с основните си задачи", смята служебният премиер.

Затова премиерът постави задачи на няколко министерства и на приходната агенция. Да съставят списък, който да включва попадналите лица и онези, които потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите.

Премиерът препоръча на българските банкови институции да наложат допълнителни рестрикции към лицата с корупционна дейност у нас.

В заседанието участваха и представители на президентската институция. Президентът Румен Радев подкрепи рестрикциите на правителството.

"Това е прецедент за ЕС. 10 години ние уж вървяхме към европейско развитие, а се озоваваме редом със Судан, Уганда и Саудитска арабия", заяви държавният глава.

Това е първото заседание по сигурността след рокадите в тайните служби.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК