Недоволство след приема в първи клас, родители твърдят, че децата им са изключени от системата

460 деца останаха без място в училище

05.06.2021 | 19:30 Редактор: Десислава Атанасова

Недоволство сред родители в София, след първото класиране за прием в първи клас. 460 деца останаха без място в училище, а други родители твърдят, че децата им са били изключени от онлайн системата, която се прилага за първи път тази година. 

Родители от столицата са недоволни, защото по думите им, децата им са били изключени от системата за кандидатстване. 

"Реално училището, което сме избрали за моето дете, по първо желание, не е това училище, не сме го посочили дори в списъка с общообразователните паралелки и по този начин реално те ни насаждат първо желание " разказват родители.

Оказва се, че децата автоматично са били разпределени в училище по хореография, където преди време са се явили в творческа работилница. Децата са били одобрени и подадени към системата от директора. Родителите обаче, не са знаели, че това ще е единственият им вариант. 

"Просто, защото сме писали, че това ни е някое по ред желание, дошли сме на работилницата, което за тях означава автоматично, че ние ще бъдем приети тук и всички други наши желания са анулирани, няма ги в системата. Днес системата е отворена, ние не присъстваме в нея", обясняват те.

Родителите са недоволни, защото на практика не са подозирали, че явяването на прослушването и одобряването на детето, автоматично ги лишава от друго желание за училище. 

От Столичната община обясниха, че приемът за кандидатстване в училища, с разширено изучаване на хореография, изобразително изкуство или музика, се организира и извършва от директора на училището. Негов ангажимент е да обясни, че ще извърши класиране преди общото на одобрените деца, явили се прослушване. 

Така единственият вариант за родителите е да не запишат децата си след първото класиране и да участват на следващото.  Други родители не са уведомени с имейл за резултатите на децата им. А достъпът до онлайн системата е заключен и 24 часа след като беше пусната.  

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК