Напрежение между Трайчо Трайков и БСП заради демонтирана паметна плоча

Районният кмет определи монумента в "Княжеската градина" като незаконен

04.06.2021 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Кметът на район "Средец" - Трайчо Трайков, демонтира паметната плоча на студентите герои, паднали в борбата срещу фашизма. Районният кмет определи монумента в "Княжеската градина" като незаконен. А от БСП се отзоваха за откупуването на монумента и съхраняване на историята.

На 3 март 1943 година студентът по ветеринарна медицина Марин Боев участва в протестен митинг срещу фашизма забранен от тогавашните власти. Той е прострелян в опит да избяга от Княжеската градина, а на лобното му място е издигната плоча. През 90-те години оригиналната плоча изчезва. 

"Големият казус е, че тази плоча, която е демонтирана, е сложена от паметливи българи, тоест възстановена на мястото, на което общината е трябвало да възстанови за своя сметка. А сега същата тази община я премахва, карайки нас данъкоплатците и тези, които мислят за този исторически период и държат на него, да си покриват разходите. Както стана видно от срещата - разходи няма, тъй като демонтирането е за сметка на служители със собствен труд в община "Средец", каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов.

Според кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, демонтирането на паметника е закъсняло, тъй като заповедта за това е издадена още през 2018 година.

"Имаме съществени различия в прочита на исторически събития, но аз действам като длъжностно лице и кмет на района, който трябва да спазва законите и нормативната уредба", заяви Трайков.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК