Как бизнесът реагира на новите мерки на служебното правителство?

Мярката 60/40 ще бъде удължена с още два месеца

04.06.2021 | 19:55 Редактор: Искра Ангелова

Ковид мярката, която е в подкрепа на бизнеса - 60/40, ще бъде удължена с още два месеца. Това стана ясно на брифинг на министрите на социалната политика, на финансите и на икономиката. Водят се и разговори с търговските банки за по-лесно кредитиране на засегнатите от кризата фирми.

Малкият и среден бизнес да могат да теглят кредити без обезпечения, предлага кабинетът, с гаранционна програма от два и половина милиарда лева.

"Тези нови кредити към малкия и средния бизнес няма да имат нужда от обезпечение. Това означава, че в рамките на 10 дни може да отидете до банката и да кажете "Като част от програмата за възстановяване, искам да кандидатствам" и без да трябва да правите ипотеки, да можете да вземете до 70% от своите приходи през 2019 или 2020, което е по-голямо", каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

От служебния кабинет се опитват да изработят и нови инструменти, с които да се вкарат оборотни средства към малкия и среден бизнес. 

"Това, което можем да направим, е да продължим тази мярка с някои корекции в праговете на допустимост, като разбира се всичко това ще стане, след като получим отговор от департамент Държавни помощи към ЕК", уточни служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Константин Николов освобождава половината си персонал заради пандемията. Заведението му работи само с поръчки по домовете, което му помага да оцелее. Успява да се възползва само от една мярка, която покрива осигуровки на служителите. 

За 60/40 се оказва, че не е подходящ, но е оптимист и за новите мерки. 

"Ние нямахме много служители в неплатен отпуск и те имаха изисквания за спад в оборота с 20% в предходния период. Счетоводителката каза, че от тази програма ние не можем да се възползваме. Бяха прекалено сложни програми, бяха добри, но за големи компании", коментира собственикът на заведения Константин Николов.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК