Потници, чорапи, зимни гуми... Каракачанов с култов коментар на обвиненията към МО

Внушенията абсолютно не отговарят на истината, настоя бившият военен министър

04.06.2021 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов определи като популистки внушения информацията, изнесена вчера от служебния министър Георги Панайотов за договори, сключвани без обществени поръчки и раздавани пари на медии. Според Каракачанов настоящият министър е бил сериозно подведен.

Данните от проверката в Министерството на отбраната били вече известни, обяви той.

"Проверката съм я възложил аз, тя касае периода 2018-2019 година", обясни Каракачанов.

А договорите били сключвани законно, директното възлагане идвало от това, че се касаело за стратегическа инфраструктура, а фирмите, които имали достъп до класифицирана информация – били малко. 

"Това не е да купуваш потници или чорапи на пазара и да обявиш всеки, който е вносител или производител, да се явява. Внушението, което се прави, че едва ли не някой в министерството е сключвал някакви договори – ей така, едно към гьотере – абсолютно не отговаря на истината. Служебното правителство се опитва да провежда една политика, с която се опитва да вади истини или полуистини, с които да компрометира министри от предишното управление", смята Каракачанов.

Относно двата патрулни кораба, поръчани без боеприпаси, Каракачанов, заяви че е нормално строителството на кораби да е в отделна поръчка от боеприпасите. 

"Никой не си купува зимни гуми за 4 сезона напред, още преди да си е купил колата", посочи Каракачанов. 

А предложението за закупуването на две лимузини дошло от Щаба по отбраната. 

"Министър Панайотов да слезе от колата на НСО и да се качи на "Мерцедеса", на който аз се возих 4 години. Модел 1996-а година. Когато аз станах министър, автомобилът беше на 400 хиляди километра", каза още бившият военен министър.

Каракачанов потвърди, че министерството е плащало на фолклорна телевизия за изготвянето на предаване с военна тематика, а филмите получавали и от Военния телевизионен канал. 

"За всяка седмица, 30-минутно предаване, МО плаща 500 лева - това включва журналиста и оператора, транспортните им разходи, командировки по време на учение", внесе яснота той.

Каракачанов беше категоричен, че министерството не е сключвало договор на стойност 36 хиляди лева за поддържане на Facebook профил.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК