Прокуратурата: Голяма част от доклада на САЩ съвпада със събрани от нас доказателства

Изчистването на имената на санкционираните българи зависи изцяло от Вашингтон

04.06.2021 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

Европарламентът изпраща мисия в България заради корупцията. Решението идва след като САЩ обявиха санкции срещу Васил Божков, Делян Пеевски и още четирима българи. Мисията трябва да пристигне у нас през септември или октомври.

Междувременно българската прокуратура се е самосезирала по случая, обяви говорителят на държавното обвинение Сийка Милева. Образувани са шест преписки срещу санкционираните от САЩ българи. 

"Следва да се отбележи, че голяма част от обстоятелства в обсъждания доклад на Министерството на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на прокуратурата на Република България и събраните от нея доказателства, част от които са представени в съда", обясни Милева.

И тъй като решението на американския президент не подлежи на обжалване, единственият начин да бъде изчистено името на санкционираните българи отново зависи от САЩ. 

В същото време очакванията на анализаторите са това да не е последният подобен ход на Вашингтон.

"Желанието на САЩ наистина е да натискат държави от Източна Европа въз основа на спазването на върховенството на закона, борбата с корупцията. Очаквам европейските институции да се самосезират", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

"Аз съм сигурен и отново казвам, че Европейската прокуратура, под ръководството на Кьовеши, ще прояви особен интерес към това, което се случва в нашето общество.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Как Сийке, ако прокуратурата беше направила нещо по въпроса на чичо Сам нямаше да му се налага да се занимава с нашите бакии. Сигнализирай за неуместен коментар