Доц. Шаламанов: Ще научим името на подкупвания политик, когато вече е извън играта

"Законът "Магнитски" дава добри инструменти", каза бившият служебен министър на отбраната

03.06.2021 | 21:39 Редактор: Искра Ангелова

Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи и на 64 техни компании, съгласно закона "Магнитски". Ще има ли последствия?

"Вярвам, че решението на този казус ще дойде след изборите, когато една формирана комисия за контрол на специалните служби ще може да влезе в ролята си на висш орган, упражняващ парламентарен контрол от името на гражданите. И ще може да разплете този казус, тъй като явно е, че законодателството, службите не могат да свършат тази работа, защото са оплетени в една централизирана мрежа. Парламентът има авторитета и правото да направи достояние на българските граждани проблема", каза бившият служебен министър на отбраната доц. Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той смята, че каквото разберем до изборите - няма да бъде достатъчно надеждно, за да се стигне до отговор на проблем.

"Само парламентът може да даде истинския отговор, тъй като най-вероятно става въпрос за промени в законодателството, защото сегашното постоянно води до скандали", допълни доц. Шаламанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и скандала с подслушваните политици, избухнал преди няколко седмици.

"Решението е от съда, но предложението е от специалните служби. И вероятно точно там е проблемът, защото когато имаш желание и в ръцете си имаш техническите средства, се стига до злоупотреби. Разрешението на тази ситуация минава през добри практики, стандарти, които започват от парламента. Нека да се подготвим за това, че за новия парламент има очаквания от обществото и веднъж завинаги да реши този въпрос. А от него ще бъдат разплетени и много други. Тези записи, които се въртят, са основа за много скандали", категоричен е бившият служебен министър.

Той допълни, че поне от края на Втората световна война ролята на Америка е да носи стабилност и мир в Европа.

"Да гарантира развитие на страните, които са избрали демокрацията. Законът "Магнитски" дава добри инструменти, но в крайна сметка решението идва от националните процеси, волята на гражданите, политиците. Не може да очакваме някой друг да вземе решение вместо нас. Американската администрация ни посочва проблемите по принцип, а не се опитва да се меси в реалната политика с реалните действащи лица. Името на този политически лидер, който е бил подкупван, ще го научим, когато той вече ще бъде извън реалната игра", коментира доц. Велизар Шаламанов.

А преди дни стана ясно, че Съединените щати са подслушвали европейски политици с помощта на датското разузнаване.

"Доказателствата са доказателства в рамките на съдебен процес, който винаги е национален. Всичко друго са данни на основната, на които да се взимат решения - политически, търговски. Не бива да превръщаме подслушването в международен проблем. Той трябва да се гледа в рамките на националното законодателство, на което са взети решения. В България трябва да се съсредоточим върху изчистване на нашето законодателство", добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК